07/25/12 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Мит Ромни: Обама изостави Източна Европа заради Путин

Администрацията на президента Барак Обама постави националната сигурност под заплаха, като предаде съюзниците си от Източна Европа заради „перезагрузката“ с Русия. Това мнение на кандидата на републиканците за Белия дом Мит Ромни  цитира РИА „Новости“.
„Основният принцип на американската външна политика е работата с нашите съюзници, но президентът тръгна в обратна посока. Той започна с това, че изведнъж обърна гръб на приятелите ни в Полша и Чехия. Те се съгласиха да предоставят територия за разполагане на нашите противоракетни системи, но в последния момент им казаха, че договореното се отменя. ПРО бе принесена в жертва на т. нар. презареждане, което е едностранна отстъпка пред руското правителство“. Това са думи на Ромни на предизборна среща с ветерани от войната малко преди да замине на първата си задгранична обиколка, която включва Великобритания, Полша и Израел.
Републиканският кандидат смята, че планът на администрацията на Обама да получи благоразположението на Русия с подобни едностранни отстъпки се е провалил и  е поставил Белия дом в зависимост от руските ръководители. В тази връзка Ромни припомня инцидента на срещата по ядрена безопасност в Сеул, когато заради включени микрофони журналистите чуха тайните договорки между президентите на САЩ и Русия. „Всички чухме, че нашият президент моли Дмитрий Медведев да му даде повече време. Той казва, че ще бъде по-гъвкав след изборите. Защото гъвкавостта пред руските лидери за него е по-важна от прозрачността пред американските граждани“. Тези думи на Ромни са били посрещнати с аплодисменти от присъстващите.
В едно от най-скандалните си изказвания в началото на годината Ромни нарече Русия „геополитически враг номер едно“ на САЩ.
Още в началото на вътрешните избори сред републиканците Ромни обеща, че ако стане президент, ще „обуздае“ Москва, припомня Нюзру.  Кандидатът мормон също заяви, че ще подкрепи европейските страни в усилията им да намалят зависимостта си от руските енергоизточници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване