07/25/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

От БАН отрекоха да са консултирали ДКЕВР за фотоволтаиците

В лабораторията за соларни изследвания към БАН не са постъпвали запитвания от ДКЕВР. Това са заявили представители на академията по време на обсъждането в сряда на доклад за определяне на преференциалните цени на тока, произведен от фотоволтаици, съобщи агенция Кросс. Според изданието от БАН са обявили, че публикувания от ДКЕВР доклад е „несериозен“ и че „не може да се каже, че се цитира сайта на БАН“.
Месец по-рано ДКЕВР публикува друг доклад, в който се казва: „При определяне на годишната производителност на работа на централите са използвани данни от БАН и средно-ефективни стойности за страната в годишен аспект“. Вероятно учените визират това или подобно на него твърдение.
Общественият натиск в резултат на повишението на цената на електричеството с 13% вместо обявените 10% от 1 юли стана причина за организирането на обсъждането, проведено в сряда. На 25 юли т. г. - петък, енергийният регулатор публикува Доклад за определяне на преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични електрически централи. Целта беше с него да се запознаят всички заинтересовани страни и той да бъде дебатиран на заседанието на 28 юли. Проблемът е, че експертите на практика са разполагали само с два работни дни, за да се подготвят, и смятат, че обсъждането не може да е обективно.
Според участниците в дискусията не е ясно кой е поръчал изработването на документа. А също така не е възможно да се докаже, че цените на инвестициите в соларни паркове са паднали с 30% за месец, както става ясно от документа.
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи пред журналисти, че цената на панелите за соларна енергия е паднала. По думите му информацията им е дошла от немска фирма, която има в България три малки проекта. Доказателствен материал за това обаче Семерджиев не представи пред журналисти, което породи съмнения. Съмнителен е и фактът, че ДКЕВР се уповава на анализи и материали, изготвени от фирма с много малък процентов дял в „зелената енергия" у нас.
ДКЕВР трябва да изглежда като една независима институция, но този доклад показва, че ситуацията не е такава, заяви Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Според него над регулатора е упражнен натиск. „Цитирате един източник, който е по-скоро нелеп, не знам как ви е хрумнало да приемете, че тези цени, които са дадени там, са релевантни", заяви той. Според Газдов осреднената цена към днешна дата на всички типове соларни панели е 64 евроцента, очаква се до края на годината тя да достигне 57 евроцента.
„По отношение на доклада източникът на информация е безумен, никога не съм вярвала, че това ще го видя в доклад на държавна институция. Нещото, което не ни е ясно – как може един компонент да се промени в 50%-те си процента с 10% и той заедно с другите 8% да даде отражение 30-40% в крайната стойност. Или методиката е много сбъркана, или цените се пишат по "таванния метод". Ние искаме абсолютно ясна методика, да е ясно откъде взимате данните, ако няма откъде да намерите данни, ние ще ви предоставим.", заяви Малинка Николова, член на УС на Българска соларна асоциация.
Според енергийни експерти ДКЕВР е обявила на сайта си цена на тънкослойни соларни модули, а в България се използват поликристални заради климата в страната ни. Тънкослойните модули са много по-евтини от поликристалните, което поражда съмненията на енергетиците в коректността на данните.




Семерджиев: Обществото ще трябва да приеме "зелената добавка" – подробности

Количеството на фотоволтаичните паркове, работещи в момента, би се отразило на останалите възобновяеми източници. Системата не е в състояние да поеме всички техни мощности, обществото трябва да приеме, че трябва да плаща преференциалната цена за тях. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев след обсъждането на доклада за цените на тока, произведено от фотоволтации.
Семерджиев очаква 7% норма на възвращаемост за инвеститори, които реализират проектите си при сегашните цени. „Ще има и разочаровани инвеститори, но ние развиваме възвръщаемите източници не само заради техните интереси. Няма как да се допусне инвестиционният интерес да определя начина на функциониране на системата."Зелената добавка" е достатъчно висока, тя не се приема еднозначно от обществото, но ние имаме задължение да поддържаме баланс в отношенията между потребители и производители “, коментира Семерджиев.
По думите му цената на тока се основава на цените на централите, които са били въведени до първи юли. НЕК и ЕРП-тата нямало да се облагодетелстват от това. Според него те вероятно ще трябва да плащат повече, отколкото е "зелената добавка". "Парите, които се събират за "зелена добавка" се разпределят за всички производители на ВЕИ, те не отиват нито в НЕК, нито в ЕСО. Ние не намаляваме действащите към момента цени“, подчерта Семерджиев.
Системният оператор има 10-годишни планове, които предвиждат какви мощности в какви периоди ще бъдат включвани към електроразпределителната система. Тя не се нуждае от още производители на електроенергия в момента, чрез конвенционалните източници вътрешният пазар е задоволен, а България е и нетен износител за региона. Това е въпрос на анализи и дългосрочна стратегия, допълни Семерджиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване