07/26/12 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Деница Гергова обяви победителите в артконкурса MOST

Антоанета Гълъбова е големият победител в конкурса за българско съвременно изкуство MOST, стана ясно на пресконференция в Галерията за модерно изкуство. . Умел живописец с почти Бейкъновски замах, Антоанета е възпитаник на Националната художествена академия. Продължава образованието си в Кралския колеж по изкуствата и Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Участва в самостоятелни и групови изложби в Лондон, Порто и София, а през 2010 година е номинирана за престижната арт награда „Джон Мур“. „Антоанета Гълъбова ще бъде артист на Галерията през следващата една година, а защо не и в по-дългосрочен план. Тя ще участва и на международни арт събития, на които Галерията се представя“, сподели Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията. През следващите месеци галерията ще менажира изявите на Антоанета и ще я подпомага в професионалното и развитие. „За нас бе много важно победителят да бъде вече изграден артист, творец с име. Така ние ще дадем подкрепата си за художник, който вече се е утвърдил в творческите среди и е стъпил на солидна база. Ето и критериите, според които подбрахме победителите - завършен артист с ясно дефиниран стил и модерно мислене; нова концепция; въздействие на образа; творчески опит; награди; добро арт образование; позициониране на арт пазара и работа с арт дилъри. Не се фокусирахме толкова върху намирането на артисти, които тепърва тръгват по своя път в изкуството, а по-скоро избираме утвърдени имена, автори с изграден стил, на които да предложим нова публика и по-широк пазар за тяхното изкуство“, ”, каза още пред „Класа” Деница Гергова.
Сред останалите финалисти, на които Галерията за модерно изкуство ще предложи професионален арт мениджмънт са: Калоян Илиев-Кокимото
(концептуален артист), Арслан Ахмедов (фотография), Калия Калъчева
(живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов
(кинетична скулптура). Творби и на шектимата артисти са подредени на „Оборище” 10. Изложбата може да бъде видяна от 27 юли до 15 септември 2012 г.
Паралелна експозиция на още 19 артисти, получили най-висока оценка от авторитетното международно жури се открива в пространството за култура и изкуство на VIVACOM ART HALL, партньори на конкурса..

Селекцията включва следните артисти:
Любен Петров / Борис Праматаров / Светослав Недев / Александър Вълчев /
Димитър Минков / Кристина Иробалиева / Светлана Бекярова / Иво Бистрички /
Зоран Георгиев / Иван Костолов / Димитър Шопов / Десислава Христова-Тошева / Цветелина Максимова / Росен Тошев / Камен Старчев / Антони Георгиев / Симеон Стоилов / Петър Минчев / Иглика Христова
..........
За финалистите:
.

Калоян Илиев - Кокимото е търсач на нови истории, преразказани чрез различни артистични технологии. Умело съчетава нови технически способи с класически изобразителни методи. Уникален в своята творческа естетика, неговите сюжети са почерпени от политиката, религията, всекидневни преживявания и са пречупени през типичния за артиста закачлив поглед. Кокимото е от Варна. Завършил е Графика във Великотърновския университет и специализира в Академия за изящни изкуства в Лодз, Полша.

Поетиката във фотографиите на Арслан Ахмедов е заложена както в техниката, така и в сюжетите на артиста. Вдъхновен от мистиката на живота, неговите творби носят животворна енергия и мекота на най-съкровените човешки образи. Творбите, с които участва в съвместната изложба на финалистите представят лентова фотография, отпечатана върху памучна хартия. Арслан е роден в Добрич, а образованието си получава във Варненски свободен университет със специалност филмово и ТВ операторство.

Калия Калъчева получава художествено образование в Национална художествена академия София, специалност Живопис. Като повечето артисти и тя се съсредоточава върху собствените си преживявания и вълнения, но за разлика от много други автори, не се страхува да експериментира както със себе си, така и с творбите си....и да го покаже откровено и без задръжки. „Художникът се бори със себе си, с другите или срещу всички“, казва тя.

Проектите на Павлина Чакърова изследват духовната идентичност и дълбочината на човешката душевност като цяло. Водещо в нейните инсталации, обекти и фотографии е въздействието на цветовете като носители на различни настроения и асоциации. Специфично за работата й е умението да борави с чистия тон като възможност за постигане на директно визуално внушение у зрителя и своеобразен път към вътрешния свят на артиста.
Златин Орлов е поливалентен артист, в чието творчество скулптурата заема стратегическо място. Докато в класическата скулптура формите се постигат чрез ритмично отнемане и наслагване на материята, при Златин скулптурният обект бива постигнат само чрез отнемане на материята. За естетическото въздействие важна роля играят цветовете и някои от основните правила на кинетиката. Скулптурите му, изпълнени от метал и флуорисцентна боя имат уникалното свойство да „трептят“ заедно със зрителя, неговия поглед и движение в пространството.
.......
MOST: Конкурс за българско съвременно изкуство

Началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST беше обявено на 10 ноември в пресклуб БТА. Инициативата е на Галерията за модерно изкуство в София в партньорство с VIVACOM ART HALL. Стремежът на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодно събитие с традиции и международнопризнати ментори.

Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Сред оценените от международно жури кандидати, Галерията за модерно изкуство избира финалистите, на които ще бъде предложен професионален арт маркетинг за правилното им позициониране на българския и световния арт пазар.
В журито на първото издание участват:
Диана Пикасо – изкуствовед; Геза фон Хабсбург – изкуствовед и куратор;
сър Питър Блейк – британски поп арт художник;
Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство; Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България; Любен Генов - председател на Съюза на българските художници;
Проф. Свилен Стефанов – зам.ректор на Националната художествена академия, катедра ‘’Съвременно изкуство’’; Деница Атанасова-Гергова – президент на Галерията за модерно изкуство

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване