07/26/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Окончателно: Няма да се сключва споразумение за смърт на пътя

Няма да има възможност да се сключва споразумение в досъдебната фаза, когато е налице причиняване на смърт. Това реши парламентът в четвъртък с приемането на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се правят допълнения и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
 В член 381 от НПК, в който се регламентират възможностите за сключване на споразумение за решаване на делото в досъдебното производство, се добавя, че „споразумение не се допуска и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт”.
Депутатите увеличиха наказанието за причинена смърт по непредпазливост на пътя, когато са нарушени правилата за движение. Така в особено тежки случаи то ще е „лишаване от свобода от три до десет години”. Когато на пешеходна пътека водач причини тежка или средна телесна повреда, ще се наказва с лишаване от свобода „от една до пет години, а в особено тежки случаи – с лишаване от свобода от две до осем години”. При причиняване на смърт на пешеходна пътека наказанието е „лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до петнадесет години”.
Същите  наказания се предвиждат за смърт или причиняване на тежка или средна телесна от шофьор без книжка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване