07/27/12 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Виена кани на кулинарно шоу любители на ябълковия пай

Сладкарският цех на кафе “Резиденц” във виенския дворец “Шьонбрун” организира на всеки кръгъл час кулинарно шоу по приготвяне на един от най-известните виенски сладкиши – ябълковия щрудел. Посетителите не само могат да видят на живо как майстори-сладкари забъркват ръчно сместа за това сладко изкушение, но и ще получат оригиналната рецепта, с помощта на която могат да изпекат сладкиша и в домашни условия. Ароматното ухание на прясно изпечения сладкиш събужда апетита на гостите, който може да бъде утолен с парче ябълков щрудел и чашка виенско кафе в уютната бивша придворна сладкарница. Всичко това е включено в цената на демонстацията от 9.40 евро. Шоуто се провежда на немски и английски език от 10.00 до 17.00 часа всеки ден. А най-старателните и любознателните могат да се запишат и на кулинарен курс по изпичане на ябълков щрудел. Семинарът е с продължителност 1 час, като трябва да предвидите още 1 час за изпичането и опаковането на готовия сладкиш. Всеки участник получава диплома, която му дава квалификацията “Сладкар – специалист по изпичане на Виенски ябълков щрудел”, и естествено оригиналната рецепта.




Рецепта за оригинален Виенски щрудел:

Продукти:

За тестото:
2 с. л. краве масло
1 яйце
300 г брашно
щипка сол
1/8 л вода
2 с. л. олио

За плънката:
1,2 кг кисели ябълки

60 г краве масло
80 г галета
50 г стафиди
120 г натрошени орехи
100 г захар
2 пакетчета ванилия, 1 с. л. канела, 100 г ром и лимонов сок, щипка сол
пудра захар – за поръсване

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Добавят се водата, олиото, яйцето и солта. Меси се, докато тестото стане еластично. Оставя се покрито на стайна температура да почива 1 час, след което върху поръсена с брашно кърпа се разточва правоъгълна кора с дебелина 4-5 см, която след това се дърпа, докато стане тънка като лист хартия. Дебелите краища се отразяват.
Ябълките се измиват, обелват и се нарязват на парченца. Заливат се с лимоновия сок и рома. Върху тях се посипва сместа от стафиди, захар, ванилия, канела и щипката сол. Оставят се да престоят около 30 мин. През това време галетата се запържва в краве масло и се оставя да изстине.
Готовата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с галетата. Средата на кората (около 1/3) по дължина се поръсва с плънката от ябълки. С помощта на кърпата кората се навива на руло. Поставя се в намазана с олио тава, намазва се с разтопено масло и се поставя в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пече се около 50 мин.
След като се извади от фурната щруделът се поръсва пудра захар. Сервира се топъл с топка ванилов сладолед. Към него във Виена ви поднасят и чаша виенско кафе.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване