07/28/12 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Референдумът в Румъния: отстраняване на нарушител или бетониране на власт

БТА

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Румънците са призовани да решат в неделя, 29 юли, искат ли Траян Бъсеску да остане президент или окончателно да напусне този пост. Бъсеску, чийто мандат изтича през 2014 г., се явява за втори път на подобен тест, след като през 2007 г., по време на първия му президентски мандат, същото парламентарно мнозинство от леви и центристки сили го отстрани за един месец от президентския пост.

През 2007 г. 74 процента от румънците гласуваха против отстраняването на Бъсеску, който и тогава бе обвинен в превишаване на правомощия, нарушаване на конституцията и вмешателство в работата на правителството. Ще успее ли бившият морски капитан, който обожава непосредственото общуване с народа, да мобилизира преситените от политиците румънци да го подкрепят и този път?

Политическите сътресения в Румъния започнаха още в началото на годината с улични протести, на които хиляди скандираха искания за оставка на президента и дясноцентристкото правителство, наложило строги бюджетни съкращения и икономии. Правителствените промени от февруари дадоха само глътка въздух на кабинета на Демократично-либералната партия, а очертаващите се тогава на хоризонта местни избори (на 10 юни) и парламентарни (през есента) тласнаха достатъчен брой народни представители към редиците на опозицията.

Така дясноцентристкото правителство падна след вот на недоверие в парламента и в началото на май клетва положи нов лявоцентристки кабинет, начело с лидера на Социалдемократическата партия Виктор Понта. Новото парламентарно мнозинство е същото, което инициира процедурата по импийчмънт на Бъсеску през 2007 г. и сега отново се зае с отстраняването на стария политически противник.

Броени дни преди гласуването в парламента за отстраняване на Бъсеску и организиране на референдум по въпроса, управляващият Социал-либерален съюз пое контрола над Държавен вестник, смени омбудсмана, смени председателите на двете камари на парламента и прие нормативни актове, които ограничават правомощията на Конституционния съд и улесняват отстраняването на държавния глава.

Тези стъпки бяха определени като “държавен преврат” от опозицията в Румъния и от редица местни и чуждестранни медии, и предизвикаха тревога в ЕС и в САЩ.

В доклада си по Механизма за сътрудничество и проверка за реформите в съдебната система и борбата с корупцията на 18 юли Европейската комисия изрази силно безпокойство за независимостта на съдебната система в Румъния, върховенството на закона и демократичния баланс между властите. Европейската комисия не само че не реши да прекрати наблюдението над Румъния, а дори да го засили и така за първи път раздели Румъния и България в това отношение.

Брюксел дори отправи 11 изисквания към Букурещ във връзка с последните ходове на Социал-либералния съюз, които премиерът Виктор Понта обеща да изпълни. Сред тях е изискването за спазване на решение на Конституционния съд за участие на 50 процента плюс един от всички регистрирани избиратели, за да бъдат признати резултатите от референдума за валидни. Управляващите в Букурещ отстъпиха пред исканията на ЕС и така въпросът колко румънски избиратели ще се явят пред урните в неделя стана почти толкова важен колкото самата тема на допитването.

Социологическите анкети показват, че мнозинството румънци се готвят да гласуват за отстраняване на Траян Бъсеску, когото асоциират с болезнените мерки за икономии през последните две години. Към това се прибавя и разочарованието, че той не е успял да промени радикално системата, а корупцията е засегнала и неговите политически съюзници.

След като анкетите показаха, че румънците се готвят да свалят Бъсеску от поста, властите се заеха да осигурят валидност на референдума - удължиха на два пъти времето за гласуване, увеличиха броя на избирателните секции и дори обмисляха референдумът да бъде два дни. На 29 юли ще се гласува от 07:00 до 23:00 ч. (през 2007 г. гласуването бе от 08:00 до 20:00 ч.), а избирателни урни ще бъдат открити и по курортите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване