07/29/12 13:23
(http://www.klassa.bg/)

Пишем и рисуваме върху екран само с движение на очите си

Френски учен е успял да създаде система, която ще позволява човек да пише и рисува върху екран на компютър само с прости движения на очите, съобщава сайтът Maxisciences.com.  Изобретението ще върне към активна дейност хора с увреждания, което е от революционно
значение. Негов автор е Жан Лоренсо (на снимката), който работи в Националния център за научни изследвания на Франция и в Центъра за изследване на мозъка и на гръбначния мозък. Човекът, застанал пред една на пръв поглед бяла страница под формата на екран на компютър, може да пише курсив, да рисува и даже да се подписва само с движение на очите.
Лоренсо е работил с пациенти, болни от латерална амиотрофна склероза (болестта на Лу Гериг). Тези пациенти често остават само окуларно моторните си  умения, които е  използвал ученият.
„Инструментът  може да даде творческа креативност на хората, които нямат такава ", каза  Лоренсо. С него  добре обучен човек може да пише с очите си на приблизително същата скорост, както  с ръката си. Ако вниманието, необходимо за изготвяне на дадена фигура бъде уморително в началото, то впоследствие този процес се автоматизира.
Освен, че устройството може да служи на  хора с увреждания, също е възможно да го използват и  експерти (спортисти, лекари, танцьори или шофьори), за които точността на движение на очите е много важна. Би могло дори да се помисли за проектиране на системи за сигурност, въз основа на признаването на движенията на очите. Постижението на френския учен е описано в „Current Biology“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване