07/31/12 15:18
(http://www.klassa.bg/)

Българският хляб остава най-евтиният в Европа

Няма да има драстично увеличаване на цената на хляба, поскъпването ще бъде със стотинки и въпреки това българският хляб ще остане най-евтиният в Европа.  Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след Консултативния съвет по зърното. По-рано пред bTV той категорично отхвърли твърденията, че насъщният ще стигне 2 лв. за килограм. Според него 4 128 000 тона е реколтата на пшеница тази година. Добивите на  ечемик и пшеница са добри, обезпокоителна е реколтата на царевица и слънчоглед, каза Найденов. Това е изключително добра реколта и най-добрата като качество реколта. Българинът ще яде най-добрия хляб от години. Със сигурност ще остане най-евтиният хляб в ЕС, най-евтин е от всички 27 членки на ЕС, по-евтин е дори от Хърватия, която не е член на ЕС, каза министърът. Няма да има сериозно повишение и цени от 2 лева, каза Найденов. Златното правило за определяне на цената на хляба е 1 към 2 към 4. По това правило хлябът би трябвало да бъде с цена 1,80 и 1,90 лв., което няма да стане, каза Найденов.
Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, посочи, че в момента според статистиката цената на един килограм хляб „Добруджа” е 1,31 лева, а на хляб „Стара Загора” е 1,35 лева. Според нея формулата 1 към 2 към 4 относно цената на хляба, не е постигната в България, няма да се постигне и тази година. Това означава, че ако килограм зърно струва 45 ст., то килограм брашно трябва да струва 90 ст., а килограм хляб 45x4 – 1,8 лева, каза тя. Такъв хляб в България все още няма, няма и да има. Тази цена е невъзможна заради покупателната способност на българите, каза Кукушева. Тя посочи, че се затварят предприятия.
Общият ресурс зърно, с който разполага страната към момента, за реколта 2012 година е 4 478 000 тона. От тях – производството на пшеница от реколта 2012 година е 4 128 000 тона. 350 000 тона са от реколта 2011 година. Данните са на Националната служба по зърното, представени от изпълнителния директор Злати Златев на Съвета по зърното.  Според информацията на службата този ресурс е достатъчен за задоволяване на вътрешните потребности и има потенциал за реализиране на износ през пазарната 2012–2013 година. За периода 1 юли – 27 юли 2012 година използваната  пшеница в страната възлиза на 131 000 тона. От тях 81 000 тона са за брашно и 50 тона за фуражи. По данни на Националната служба по зърното към 27 юли 2012 г. наличните количества в страната от пшеница са 4 003 000 тона. До края на реколтната 2012 г. необходимото количество пшеница за потребление на страната възлиза на 1 949 000 тона за производство на брашно, фураж и семена.
Причината за високите цени на хранителните стоки са надценките на търговците, и то не само в големите вериги, но в цялата мрежа у нас, става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които показват поевтиняване на годишна база с 5-10% в продажбите на едро на основните храни. Това заяви в сутрешния блок на телевизия „България он ер“ директорът на комисията Едуард Стойчев. Поевтиняването се дължи на прекомерния ръст, до който достигнаха цените миналата година. Сега тръжните нива търпят корекции и запазват стабилна позиция на по-ниски стойности. Търговската практика за поставяне на високи надценки не подлежи на пряка държавна регулация, каза експертът и допълни, че единствената насока с реален ефект в работата на консултативните съвети днес и утре би била осветляване на действителните процеси на ценообразуване. Потребителят трябва да бъде информиран кои са причините за скъпите цени, защото основният инструмент за промяна на ситуацията е в неговите ръце, посочи Стойчев. Когато хората отново започнат да купуват повече, конкуренцията на пазара ще се активира и цените ще паднат, допълни директорът на комисията по тържищата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване