08/01/12 20:55
(http://www.klassa.bg/)

Русия без самовар, не е Русия!

„Русия без самовар, не е Русия!” – това твърдение на държавния деец от епохата преди революцията Пьотър Столипин обича да повтаря колекционерът от Санкт Петербург Алексей Лобанов. Той представя в Москва своята колекция от самовари, която е изложена в музея-резерват „Царицино”.
По професия Алексей е юрист, но освен това продължава делото, започнато от прадядо му и баща му, Пьотър и Андрей Лобанови. Тяхната фамилна колекция от самовари наброява над 200 ексспонати. В интервю за „Гласът на Русия” Лобанов, смеейки се, призна: „До такава степен съм се задълбочил в темата, че започнах да разбирам от самовари не по-лошо от историците-етнографи:

- Нашата колекция показва развитието на самовара като символ на руската битова култура на всички етапи на съществуването му. Самоварът се появил в Русия в началото на 18-ти век. Съответно в нашата колекция са представени всичките епохи на развитието му – от началото на 18-ти век до началото на 20-ти, защото след това започва фабричното му производство, на конвейр. И повече не е имало интересни изделия.

Някой ще каже, какво има толково особено в самовара – устройство за загряване на вода за да се пие чай. Но за Русия самоварът е все одно, както камината за Англия: символ на уют, семейно благополучие, предмет, около който в продължение на векове сутрин и вечер се събирали членовете на семейството. Ще дойде гостенин и първото нещо е да му се предложи силен чай с геврек или сладко. Така е прието в Русия, гостопроемният домакин няма да остави гостенин без да го почерпи със чай. Наистина, сега вместо самовари в кухните се използват електрически чайници.

От представените на изложбата самовари, най-древният експонат датира от 1789 година: това е огромен тъмен съд, който побира седем литра вода! А до него е мъничък, изящен самовар с рисунки: той някога е радвал прочутата актриса на императорските театри Вера Комисаржевская. Има още един забавен, хоризонтално стоящ самовар-бъчвичка, от който е пил чай героят на Отечествената война от 1812 година, хусарят и поетът Денис Давидов. Или самовар-термос – в него са наливали вече врялата вода и тя е запазвала температурата си. Този експонат някога е бил използван от председателя на Временното правителство на Русия през 1917 година Александър Керенски. За солидния самовар във формата на яйце, който свързват с името на великия руски поет Александър Блок, Лобанов разказа на „Гласът на Русия”:

- В същност, той принадлежал не лично на поета, а на семейство Менделееви. Както е известно, Блок бил женен за Любов Менделеева, дъщеря на великия руски учен-химик. А тъй като домашният бит преминавал около самовара, то естествено, и Блок пиел чай от него, както и останалите членове на семейство Менделееви.

Интересна е историята и на още един лобановски експонат – самовар, изработен по поръчка на руския императорски двор през 1890 година. Цесаревич Николай Александрович – бъдещият цар Николай II, трябвало да го подари на императора на Япония по време на пътешествието си на Изток. Но по време на визитата, в японския град Оцу, срещу Цесаревич бил извършен опит за атентат и за подаръка забравили. „Той бил открит неочаквано след един век”, разказва Лобанов:

- Самоварът се появил в началото на 90те години на 20-ия век на аукцион – той принадлежал на семейство на цигански барон. Така и никой не научил, как той се оказал при циганския барон. Но струвал скъпо – за да го купи, баща ми трябвало да продаде много от личните си вещи!

Уникалната колекция от самовари на Лобанов твърде често участва в изложби: само в последно време тя е била представена в Париж, Прага, норвежкия град Бодо. Навсякъде интересът е огромен. Може да се предположи, че и Москва няма да стане изключение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване