08/05/12 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Вл. Владимиров: Реформите в БДЖ продължават

Трябва да създадем антикризисен щаб, а не кризисен, защото БДЖ вече преживя подобни мерки в края на миналата година, каза  пред БНР Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ. Пред klassa.bg председателят на УС на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров отказа коментар по плана за оздравяване на компанията, преди той да  бъде представен днес на министъра на финансите, но уточни, че той  съдържа мерки, не по-различни от тези през последните  три години. Планът се актуализира непрекъснато, допълни той. На въпрос, дали спирането на 200 влака, за каквато възможност предупреди изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев,  означава закриването на българските железници, той каза, че държавата трябва реши колко пари иска да вложи в железниците и каква да е БДЖ. Според изпълнителния директор на холдинга Йордан Недев липсата на субсидията изправя превозвача буквално пред фалит и затова оттам обмислят драстично съкращаване на персонала и спирането на около 200 влака. В момента в сайта на дружеството е посочено, че се движат влакове по 138 маршрута в страната, т.е. спирането на 200 влака на практика означава закриването на пътническите железници.
Днес железниците ще представят допълнителни реформи и инициативи пред вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, каза пред БНР синдикалистът Петър Бунев. Вицепремиерът спря субсидията сега, миналата година спря и заемът от Световната банка - инструментът, с който БДЖ може да излезе от състоянието, в което се намира, припомни той. Съжалявам, че нямаше последователна политика в БДЖ, защото от 2009 г. през 2010 година се тръгна по един начертан план със заем, структурни промени... Но тогава се мина през различни мерки, съкращения, намаляване на разходите и сега вече е наистина краят, обясни Бунев. Така синдикалистът реагира на оповестеното от Недев в петък създаване на кризисен щаб за проблемите на БДЖ. 
Само ако има оздравителен план и пакетът с мерки бъде одобрен, железниците ще получат августовската си субсидия от около 14 млн. лв., каза финансист номер 1.
Дянков е разговарял с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който е наредил на директорите на БДЖ да представят списък от допълнителни мерки, „така че да е явно, че те правят всичко възможно, за да плащат поне част от този заем“.
Ако по-малко говорехме за приватизацията на „Товарни превози” и повече я бяхме направили, част от проблемите на БДЖ щяха да бъдат решени, каза от своя страна бившият министър на транспорта Николай Василев пред БНР. Като причини за тежкото състояние на държавните железници той посочи натрупаните през годините загуби, задълженията към кредиторите, липсата на драстични реформи и адекватни мерки за оздравяване на дружеството. Василев допълни, че управлението на железниците в днешно време, когато има толкова силно конкурентен автомобилен и друг транспорт, е трудно.
По думите му закупените през 2004 г. 50 мотриси „Сименс” са били доказателство за нивото на доверие на чуждестранните кредитори в българските железници. Василев изтъкна, че сделката е била сключена без финансовата помощ на държавата или Министерството на финансите.
Според него пред дружеството има два възможни варианта: държавата да продължи да субсидира издръжката му или то да се фалира и да се създаде ново предприятие, в което да се апортират част от активите, като кредиторите също биха имали интерес от този процес.
Българската стопанска камара също разпространи свое становище за развитието на БДЖ в петък.
Тенденцията да се води БДЖ към фалит или ограничаване е икономически порочна, твърдят от камарата. За страните от ЕС жп транспортът е с висок дял в обществените услуги за населението, най-екологичният транспорт и бизнес, преразпределящ над 30 на сто от ефективността си в  обществото. Липсата на сериозен ангажимент, включително и политически, към развитието на БДЖ и железопътната инфраструктура ще доведе до затварянето на производствени мощности и сериозното ограничаване на развитието на отделни икономически региони. Драстична реформа с последваща оптимизация ще предотврати риска България да стане единствената страна в ЕС, в която железницата фалира. Спирането на държавната субсидия за железниците е логична мярка, която трябва да ограничи изтичането на публични средства, срещу които няма ясни гаранции за оздравяване на компанията и предприемане на по-решителни действия за преструктуриране и оптимизация на разходите. Според работодателската организация възможни решения на проблема  могат да се търсят чрез ускорено концесиониране на гари и гарови площи, съпроводено със закриване на неефективните линии и въвеждане на широка гама концесионни процедури – сред които поддръжката на влаковете, обслужването на пътниците, обслужването на определени линии и маршрути и др. Необходимо е още според експертите от БСК да се направят драстични съкращения на персонала в железниците, включително на основата на автоматизацията, както и да се преразгледат преференциите на различни категории клиенти, които да са валидни за определено време, график и сезон. Според стопанската камара трябва да се планират повече средства за модернизация и реконструкция на жп системата в следващия планов период на ОП „Транспорт“. И накрая, при невъзможност за оздравяване на дружеството да се върви към обявяване на  несъстоятелност без излишно наливане на допълнителни публични средства, разсрочване или опрощаване на дългове, се казва още в документа.




На 5 август българските железничари отбелязват професионалния си празник


В поздравителния си адрес към българските железничари по повод професионалния им празник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посочи, че железниците са един от основните елементи за развитието на транспорта в една държава и винаги са били и ще бъдат гарант за стабилност, конкурентоспособност, качество и сигурност. За да постигнем това, са необходими тежки оздравителни реформи в сектора, които да не позволяват отслабване на железопътния транспорт. Изпълнителният директор на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД Йордан Недев каза, че е време за пробуждане и за осъвременяване на мисленето ни за железницата. За да постигнем просперитет, не е достатъчно да сме добронамерени и отдадени, но е абсолютно задължително. Задължително е да излезем от черупките си и ясно да заявим дали сме за модерна железница, отговаряща на изискванията на времето, или сме склонни да останем в плен на един отмиращ архаизъм. Денят на железничаря е прекрасен повод за подобна равносметка.
В своето обръщение към българските железничари по повод Деня на железничаря председателят на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД Владимир Владимиров, отбеляза, че „проблемите, пред които е изправена железницата в момента, няма да ни спрат да постигнем нейната стабилизация. Убеден съм, че заедно можем да осъществим тази нелека задача. Именно в периодите на криза се проявява твърдостта на железничарския характер и силата да се намират решения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване