08/05/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Ледът в Гренландия се оказа по-издръжлив към затоплянето

Ледът в Гренландия се оказа по-издръжлив от очакваното към глобалното затопляне, което би предизвикало покачване на морското равнище, показа изследване, според което пикът в топенето не е отминал, съобщи Ройтерс. „Твърде рано е да обявим „бъдещия край на ледената обвивка“, предизвикан от климатичните промени“, писа в сп. „Сайънс“ водещият автор Курт Кяер от Университета в Копенхаген.
Преглед на стари снимки от самолет показа рязко изтъняване на глетчерите в Северозападна Гренландия между 1985 и 1993 г., отбелязват учените от Дания, Великобритания и Холандия. Следващият скок в топенето е продължил от 2005 до 2010 г. Откритието на подобни колебания хвърля съмнение върху прогнозите, че Гренландия върви към необратимо топене поради предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне. Ледът на Гренландия е в достатъчно количество, за да предизвика покачване на морското равнище със 7 метра, ако се стопи изцяло. „Започва и спира“, обясни Кяер, като изтъкна обаче, че в паузата между два пика на топенето ледената покривка не се увеличава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване