08/05/12 09:53
(http://radiomilena.com/)

Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

SDC19487 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена Град Ахелой присъства ярко на срещата на традиционната и съвременна култура в един прекрасен малък град , зареден с християнски ценности.Това е на международния фестивал в Аяк, Унгария, който се провежда за шеста поредна година.

На откриването присъстваха зам. председателят на Народното събрание в Унгария, кметовете на побратимените на Аяк градове, между които и зам. кметът на община Поморие Диана Апостолова и кметът на Ахелой Иван Георгиев. Те станаха и свидетели на бракосъчетанието, водено от кмета на Аяк Миклош Керекеш по време на пресъздадената автентична унгарска сватба в един от дните на фестивала   Повече от 20 000 души аплодираха участниците във фестивалаот различни европейски държави , които представиха своята културна идентичност.   Третият фестивален ден се отличи със силно българско присъствие на участници от гр.Ахелой. Изяви имаха индивидуални и групови изпълнители. Групата за автентичен фолклор към Пенсионерски клуб в гр.Ахелой, с ръководител Тодорка Илиева представи четири български народни песни, облечени в народни носии и извисяващи глас в съпровод с гайда. Младежката група за народни танци към ОУ”Хр.Ботев” гр.Ахелой, с ръководител Десислава Червенкова наелектризира публиката с ритмите на „Шопски танц” и „Джиновско хоро”. Групата за модерен балет „Дъга“ при Читалище „Светлина“ гр.Ахелой, с ръководители Мария и Антон Стоянови бяха бурно аплодирани на ефектните и жизнерадостни изпълнения на децата на „Вечеряй, Радо”, „Луди млади” ,”В даскало” и „Настроение”. При индивидуалните изпълнения се отличихаВиктор Стоянов спесните „Невидим”, „Сбогом, моя любов”, а малката Мария Асъмова изпя ”Без радио не мога” и „Детелини” . На финала на своите изпълнения, слизайки от сцената децата развяха надписа „Аз обичам Поморие“, инициатива подета от кмета на общината Иван Алексиев. Шалчета с такива надписи висяха на българския щанд, защото наред с богатата музикална програма се проведе и кулинарен базар. Българският павилион беше един от най-посещаваните, заради гостоприемството и приготвените вкусни традиционни български ястия, салати и напитки. Името на Ахелой и Поморие беше споменавано през цялото време, коетое добра туристическа реклама за Поморийски регион.

DSC08908 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

DSC08911 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

DSC08923 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

DSC08939 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

DSC08976 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

SDC19278 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

DSC08947 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

DSC08932 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

 SDC19357 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

SDC19325 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

 Силно присъствие на Ахелой на международна сцена

bookmark Силно присъствие на Ахелой на международна сценаsvejo Силно присъствие на Ахелой на международна сценаgoogle Силно присъствие на Ахелой на международна сценаdelicious Силно присъствие на Ахелой на международна сценаstumbleupon Силно присъствие на Ахелой на международна сценаfacebook Силно присъствие на Ахелой на международна сценаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване