08/06/12 07:51
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Curiosity кацна на Марс (видео и снимки)

Учените от NASA ядат фъстъци за късмет на марсохода преди кацането. Две от снимките на екран в NASA. Празненствата в NASA започнаха с получаването на първата снимка от Curiocity. Снимка: БГНЕС Екип на NASA наблюдава снимките, които марсоходът изпраща постоянно. Снимка: БГНЕС Учените днес са под светлината на прожекторите.  Снимка: БГНЕС Така графичните дизайнери в NASA представят кацането на марсохода. Снимка: БГНЕС Кацането на Марс е огромно постижение за цялото човечество. Снимка: БГНЕС Учените се радват на фона на първата снимка, изпратена от Curiocity.  Снимка: БГНЕС Моментът на получаване на първата снимка. Снимка: БГНЕС За хората, които са работили в продължение на години за кацането на Марс, моментът е повече от паметен. Снимка: БГНЕС Сълзи се появиха в очите на много от учените, работили здраво за кацането на Марс. Снимка: БГНЕС Поредните развълнувани учени. Снимка: БГНЕС

След повече от 8 месеца пътуване и изминати 563 млн. км, марсоходът Curiosity („Любопитство“) кацна на Червената планета.

Оттам той вече изпраща и снимки, а наземният екип от NASA пуска последните новини около него в Twitter, често – с доста игрив подбор на думи.

Първите снимки вече са на лице (в галерията вдясно), а в момента случващото се в NASA може да се гледа на живо в интернет (видеото е след галерията).


Live video from your iPhone using Ustream

 

Curiosity ще прави детайлни геологически и геохимични изследвания, изучаване на атмосферата и климата на планетата, както и търсене на вода и органични вещества.

Благодарение на марсохода учените ще се опитат да намерят отговор на въпроса имало ли е живот на Марс  и дали там съществуват места, подходящи за живот.

Curiosity е различен от предишните модели с размерите си  – 2 метра височина, 3 метра дължина и над 900 килограма тегло. Апаратът ще остане там една марсианска година или 687 земни дни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване