08/07/12 08:44
(http://e-vestnik.bg/)

Познахте! Печели “Главболгарстрой”. Пак. Оферта без граматически грешки

Културският министър (не съм го измислил аз) отстранил осем от деветте кандидати по обществената поръчка за “Българския Лувър”. И останала само една фирма. Предполагам, че няма да ви се наложи чак да се напъвате, та да познаете коя. Те са няколко, на които Борисов се доверява да строят. Дали им се доверява безкористно, не се наемаме да твърдим. Но, както знаете, ние сме един от най-мнителните и винаги подозираме, че така, както уж нема нищо, все има нещо…

Щото аргументите за отстраняване на конкуренцията са меко казано съмнителни – не били описали багерите и фадромите с които ще строят, сроковете били посочени в дни, а не в месеци… Това научил „Труд”. Пък на нас ни докладваха, че някои оферти били върнати заради граматически грешки – липсвал пълен член. А, както знаете, пълният член показва кой извършва действието, в случая обществената поръчка. Та като крайно печели Симеон Пешов и „Главболгарстрой” с оферта за близо 24 млн. лв., която била с 490 хил. лв. по-ниска от прогнозната. Но това не бива да ви учудва. Щото и спортната зала („Красавицата”), която пак Пешов построи, излезе по-евтина. Е, и доста по-малка от предвиденото, де…

Пък в интервю за „Труд” шефът на Камарата на строителите Иван Бойков вика: „Навсякъде има отворени вратички и е въпрос на творчество от страна на онези, които възлагат поръчките, да минат през тях. Например прилага се цял списък с конкретна техника, която изпълнителят трябва да декларира, че притежава. Което е абсурдно…”

Е, чак пък абсурдно… Абсурдно щеше да е, ако се изисква кандидатът да притежава багер с еди-кой-си номер на двигателя или на регистрационната табела.

Това не трябваше да го казвам. Дали не дадох нова идея?!

Всъщност, едва ли някой може да им даде нова идея. Бойков вика, че се пускали поръчки направо по нечие CV: „Много често се залагат изисквания за конкретни специалисти с определен трудов стаж, да речем 10 или 15 г., и то по конкретни обекти…”

Само дето не пишат името на специалиста…

И изобщо пълна измама. За един търг по трансгранично сътрудничество с Румъния някаква фирма дала 150 г. гаранция за пътя, който ще строи. За да си представите силата на абсурда, това означава например първата българска жп-линия (Русе-Варна), построена от братя Бъркли през 1864-1866 г., още да е в гаранция. А?

„Парламентът дава 175 бона за тоалетна хартия”, пише „Новинар”. Ама като прочетеш, разбираш, че то не е само за ТХ, а за 97 хигиенни артикула: салфетки, кърпички, сапун, веро, метли, четки… За ТХ са само 68 000 лв.

Що лъжете, бе! За да си помислим, че депутатите само ядат и… Затова, нали? Па ние и без това си го мислим. Достатъчно е да се видят коментарите под дописката, все в този смисъл. А един написал, че в НС никога не стигала хартията. Защото се планирала на глава, но в НС задниците винаги били повече от главите и затова…

Из “Делниците на един луд”. Виж целия текст в reduta.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване