08/08/12 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Можеш ли да представляваш Германия, ако твоят любим е нацист?

Някои го наричат лов на вещици. Други го наричат нацистки скандал. 23-годишната германска гребкиня Надя Дригала си тръгна в петък от олимпиадата в Лондон, след като се разбра, че има връзка с главна фигура от крайнодесните среди в Рощок. Медийни коментатори са разделени по въпроса, който разпали национални дебати.

Гребкинята Надя Дригала напусна германския олимпийски отбор в петък, след като стана известно, че приятелят й е бил водещ неонацист в североизточния град Рощок. Самата тя отрече да има крайнодесни възгледи, но реши да се върне у дома, за да не разсейва съотборниците си, заяви Германският олимпийски спортен съюз (ГОСС).

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих призова да се разследва кога спортните власти и министерските служители са разбрали за връзката на Дригала с Михаел Фишер, за когото има доста информации, че е водещ член на Национал-социалистическата организация на Роок и че е агитирал в подкрепа на крайнодясната Национал-демократическа партия (НДП). Самият Фишер някога се е състезавал като гребец за Германия.

ГОСС отхвърли обвиненията на политици в Германия, че е знаел за връзката на Дригала много преди олимпиадата.

Случаят разпали дебати в Германия за това дали Дригала е била несправедливо изгонена или дали е била неподходяща да представлява Германия, като се има предвид личната й връзка.

Според информация, получена от електронното издание на списание “Шпигел”, вътрешното министерство на провинция Мекленбург - Предна Померания е знаело от началото на 2011 г., че Дригала и Фишер имат връзка. Вътрешният министър на провинцията Лоренц Кафир каза, че регионалните гребни и спортни федерации са били уведомени миналата година.

23-годишната Дригала била принудена да напусне работата си в полицията миналия октомври заради връзката.

Генералният директор на ГОСС Михаел Веспер и президентът на Германската федерация по гребане Зигфрид Кайдел настояха в петък, че са научили за случая едва в четвъртък.

Председателката на спортната комисия в германския парламент Дагмар Фрайтаг каза, че комисията ще обсъди въпроса следващия месец, за да установи “кой какво е знаел и кога”. Тя заяви, че случаят е трябвало да бъде разгледан преди олимпиадата.

В интервю за ДПА в неделя Дригала отново каза, че не споделя крайнодесните възгледи на своя приятел, че връзката им е “много сериозно обременена” от политическата му дейност и че е обмисляла да го напусне. Те са заедно от около пет години. Тя каза, че приятелят й напуснал НДП през май и че “лично скъсал с тези среди и се сбогувал с тях”.

Тя отрече да е ходила на крайнодесни митинги. Но според германската информационна агенция ДАПД няколко нейни съотборници в Лондон са заявили, че е обществена тайна, че тя има крайнодесни възгледи.

Трябва ли някой да бъде очернян заради хората, с които дружи? Дали отношението към Дригала е несправедливо и дали към нея се подхожда с предразсъдъци? И дали нейната връзка с неонацист я прави негодна да представлява страната си, след като дори да не споделя неговите възгледи, и дали тя не ги толерира достатъчно, за да живее заедно с него?

Дали Германия не раздухва прекалено този въпрос с призиви да се разследва кой какво е знаел и кога? Дали страната, извършила холокоста и преживяваща актове на неонацистки тероризъм и всекидневно насилие срещу имигранти след обединението, особено в някогашната й комунистическа източна част, би трябвало да се придържа към най-високите стандарти в това отношение и да предприема строги действия всеки път, когато има следа от неонацизъм?

Германските медийни коментатори са разделени или сдържани. Консервативният “Франкфуртер алгемайне цайтунг” пише: “Спортни служители и политици дни наред водят разпалени дебати кой какво е знаел и кога точно и кой кого е трябвало да уведоми. Но едва ли някой пита за какво се предполага, че е виновна Надя Дригала, и дали една атлетка би трябвало ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване