08/09/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Искаме над 4 млрд. лева по ОПРР за 2014 - 2020 г.

Желанието ни е с 15% да се увеличи ресурсът на оперативната програма за регионално развитие за следващия период – 2014 – 2020 г., когато той да достигне около и над 4 млрд. лева,  каза  Деница Николова - главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи агенция  Фокус. „Ние ще се целим да водим преговори пред Европейската комисия за бюджет, който е минимум колкото средствата, с които разполагаме в настоящия програмен период. В процес на дискусия е дали този ресурс може да се увеличи”, обясни Николова. За новата оперативна програма най-много средства – около 60% от общия ресурс, ще бъдат отделени за приоритетната ос за развитие на градовете.
Разработва се национална концепция за пространствено развитие на Република България. Рамкирането се извършва на пет нива, като в първо ниво ще са мегаполисите, а в пето ще са селата. Към момента 36 града са основната линия на фокус в оперативното ниво, допълни Николова. Ключова дума за следващия програмен период на Оперативна програма „Регионално развитие” 2014 – 2020 г.  е „интегриран подход”.  Политиката на ЕК е да се използват градовете като центрове и двигатели за растеж, припомни Николова. Над 72% от населението на ЕС живее в градовете. Цялостно обновяване на един град ще е акцент в програмата, посочи Николова.
На междуинституционално ниво се водят преговори до каква степен ще има финансов ресурс за цялата пътна мрежа и той да бъде разпределен по отделните оперативни програми, обясни ескпертът. „Дискутира се и вариант пътната мрежа, която ние финансирахме в настоящия програмен период, да бъде прехвърлена към оперативна програма Транспорт. Но това са предварителни преговори”, уточни Николова.
„Правят се анализи какво точно сме финансирали като туристически атракции и паметници на културата. Това, което остава да бъде финансирано, ще бъде  в списък с приоритети и вследствие на това ще постигнем договореност с ЕК за бюджета, с който ще разполагаме за следващия програмен период. Надявам се да имаме възможност поне за същия ресурс, който имаме в момента”, обясни Николова.
Тя обобщи свършеното по ОПРР за настоящия програмен период 2007 – 2013 г. Бюджетът на програмата е над 3 млрд. лв. Пет са приоритетните оси на програмата – „Устойчиво и интегрирано градско развитие” (1.807 млрд. лв.); „Регионална и местна достъпност” (662 млн. лв.); „Устойчиво развитие на туризма” (334 млн. лв.); „Местно развитие и сътрудничество” (223 млн. лв.); „Техническа помощ” (105 млн. лв.).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване