08/09/12 22:13
(http://e-vestnik.bg/)

Меркел води битки и през ваканцията

Ройтерс

Меркел като Терминатор на корицата на “Ню Стейтсмън”

На Ангела Меркел сигурно й е трудно да заглуши безжалостния тътен на кризата в еврозоната дори в отдалеченото италианско планинско селце Солда. Докато германският канцлер се наслаждава на рядката почивка със съпруга си, в Берлин избухна разгорещен дебат за политиката й в условията на кризата, в който се противопоставят уморените от спасителни планове членове на нейното правителство и опозиционните партии, призоваващи все по-настоятелно Меркел да предприеме по-смели стъпки за спасяване на еврозоната.

През последните дни изтъкнати десноцентристки съюзници на Меркел я приканиха да отдели Гърция от валутния съюз на ЕС. Други критикуваха Европейската централна банка (ЕЦБ) и нейния ръководител италианеца Марио Драги, че е обещал нови мерки за подпомагане на разклатените членове на еврозоната.

Същевременно опозиционната Германската социалдемократическа партия (ГСДП), на която Меркел все повече разчита за приемане на спасителните мерки в парламента, тегли в обратната посока. Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел критикува Меркел в понеделник, че не е успяла да посочи точно как планира да осъществи “фискалния съюз”, за който тя казва, че е необходим за спасяването на еврозоната.

Европа може да се надява да излезе от тригодишната криза само чрез съчетаване на по-тясна фискална интеграция и издаването на общи облигации - мярка, на която Меркел упорито се противопоставя, отбеляза Габриел, отразявайки мнението на много икономисти. Досега Меркел успяваше да постига деликатния баланс, необходим за оставането в играта на нейните партньори консерваторите и на опозицията. Напрегнатият дебат обаче, който се разгоря миналата седмица, навежда на мисълта, че пространството й за маневри бързо се свива.

Решението на германския конституционен съд, очаквано идния месец, за законността на новия спасителен механизъм на еврозоната може да накара Меркел да мине от другата страна, ако съдът постанови, че допълнителните стъпки за интеграция не могат да бъдат направени без промяна на основния закон на страната.

Това може да принуди Меркел да започне по-силна обществена кампания за все още смътния образ на една интегрирана Европа, като има риск да отблъсне членовете на собственото си правителство, особено от баварския Християнсоциалния съюз (ХСС) и Свободната демократическа партия - либерали (СвДП).

Година преди федералните избори в Германия такава промяна би приближила Меркел до ГСДП, увеличавайки шансовете за друга “голяма коалиция” между двете водещи партии след вота през 2013 година.

Решаващи месеци

Достигането до изборите ще бъде трудната част. Гърция може да има нужда от още помощ от европейските си партньори, за да избегне катастрофален дефолт, но мнозина са на мнение, че Меркел я чака политически неуспех, ако отиде в Бундестага да иска от германските депутати подкрепа за трети пакет за Атина.

Не би искала също така да рискува с отстраняване на Гърция от еврозоната и със заразяването, което една такава стъпка би отприщило, въпреки че нарастват призивите от нейната коалиция да направи точно това.

Икономическият министър на Меркел Филип Рьослер каза миналата седмица, че вече няма причини да се страхуваме от излизането на Гърция или от т. нар. Грекзит (Grexit). Маркус Зьодер, водещ член на ХСС, отбеляза в края на миналата седмица, че очаква Гърция да напусне еврозоната до края на годината.

“Ако някой виси на вашето въже и ви дърпа със себе си към пропастта, трябва да прережете въжето”, посочи той пред германския вестник Билд, използвайки планинарска аналогия.

Хора от близкото обкръжение на Меркел казват, че лидерката, която се стреми да избягва рисковете, ще направи всичко по силите си, за да се стигне до дестабилизиращо излизане на Гърция в периода до изборите догодина.

Това я прави много зависима от ЕЦБ и президента на банката Марио Драги, за да продължи евро шоуто поне още 12 месеца. След това, ако Меркел си осигури трети ...

Публикувана на 08/09/12 22:13 http://e-vestnik.bg/15349/merkel-vodi-bitki-i-prez-vakantsiyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване