08/11/12 09:56
(http://radiomilena.com/)

Черньо Чернев с нова книга

1111 Черньо Чернев  с нова книга

В навечерието на 15 август- Света Богородица, поморийски автор на книги с християнска тематика Черньо Чернев  ни изненада с новосъздадения „Интелектуален кръг – Поморие”, който представи   и първата си книга „Тайни и загадки на древния Анхиало”.

Впечатлява ни още от първата страница изказа на проф. д-р  Ганчо Ценов:

„ Историците може и да ни забраняват, но ние – траките продължаваме да си живеем”, както и отправените сърдечни благодарности и дълбок поклон към спомоществувателя, изявен общественик и радетел за разкриване историята на Анхиало, г-н Теодоси Гуджуков и неговата фирма „Теоинвест”.

Книгата е луксозно издание с 374 страници и 124 цветни и архивни снимки, карти и проекти. Екипа на неформалното сдружение има амбицията да продължи тази инициатива с нова книга, която се подготвя в момента.

 Предстои официалното и представяне в Бургас пред медии и информационни агенции от страната и чужбина. Тя ще се продава в книжарниците на „Хеликон” в страната.

 Представяме Ви рецензията на доайена на  бургаските археолози проф. д-р Иван Карайотов:                                

1222 300x260 Черньо Чернев  с нова книга„От висотата на годините,  които преминаха някак неусетно при първите ми срещи с кореспондента на Българската национална телевизия Черньо Чернев, спомените избледняват неусетно.

За да се върнат непроменени през лятото на 2012 година  и срещата ми с него. Видимо и на двамата ни личат години, но дали сме поумнели един Господ знае. Като кадри от гледан филм, си спомням неговите репортажи за открити от мен артефакти  и колекции от монети в районите на Несебър и Поморие, които с най голямо удоволствие показвах преди повече от 30 години в Историческия музей Бургас.

Най новата му книга „Тайните и загадките на древния Анхиало”, като автор и съставител , Черньо Чернев твърдо и аргументирано подсказва за някои не дотам проучени явления и исторически места в района на град Поморие. От своя страна и по негов избор е поканил още петима поморийци да участвуват със свои прогнози, анализи и решения в контекста на идеята на автора, която според мен е твърде предизвикателна като тема.

Книгата, както сам той подсказва още в началото е, цит.:” Не само информационна, поучителна, но и анализираща в позиция на исторически факти и случки, които представляват основа на идеята. Пречупена през призмата на християнските добродетели на една вяра, която ни свързва като народ през изминалите хилядолетия”.

Позицията е ясно определяна, целта е формулирана и от тук насетне книгата се чете просто на един дъх. От археологическите разкопки на които аз съм бил ръководител в района на Пальокастро – Поморие до аналитичните изводи за богатия живот на древния Анхиало.

Определено философския му изказ в началото на книгата : цитирам, че                               „Няма  „случайност“ която не е следствие, и „случайност“ която не води до последствия!! Следователно няма случайности! Няма нищо случайно! Всичко е дирижирано и предопределено! Всеки човек носи кармата си и следва пътят, който му е начертан.  И това също не е случайно…!” подсказва за твърдото му желание да разкрие някои тайни и загадки на родния си град Поморие.

Увлекателно и твърде любопитно той разказва за религиозния туризъм, за загубените през вековете знания, за римски и византийски императори от тракийски произход. За една поредица от битки проведени край древния Анхиало и известни на съвременните читатели, за основните християнски празници и древни епископски центрове на територията на Бургаска област.

Преливайки съвсем свободно от факти и събития, той поставя за отговор някои въпроси от които зависи бъдещето на родния му град. Споделеното желание  да се организират международни археологически експедиции за разкриване на най големия по територия античен град Анхиало  е повече от пожелание към управляващите в момента. Инцидентно проведените  разкопки през последните години едва ли ще дадат отговор на лавината от въпроси, които той аргументирано излага пред читателите. Непроучените все още надгробни могили в района на община Поморие, доказани места с останки от древни селища и  неизяснени акценти, от които бликат нови сензационни новини тепърва ще ангажират вниманието на институциите в България и Европа. Централата на ЮНЕСКО ще бъде надлежно информирана с изпращането на тази книга в нейния офис в Брюксел.

Предизвикани размисли за идеи, решения и възможности кореспондират с останалите пет автора, поканени лично от Черньо Чернев и поместили свои анализи и прогнози за исторически места и факти в землището на община Поморие. Желанието на групата автори е обяснимо и напълно разбираемо.

Неформалното здружение „Интелектуален кръг – Поморие” направи своята първа и сериозна заявка за силно присъствие в културния живот не само на община Поморие, но и в цяла България.

Писаното остава са казали още в древността, известните нам мъдреци.

Лично аз, съм впечатлен от богатия материал на настоящата книга и съм особено доволен, че щафетата по проучвания на древния Анхиало ще има добър старт с нейното издаване”.

Бургас, България                                                    проф. д-р Иван Карайотов

юли 2012 година.

1233 Черньо Чернев  с нова книга

С яхта край бреговете на древния Анхиало

1235 Черньо Чернев  с нова книга

Преди повече от 25 века е основан Анхиало

 

1236 Черньо Чернев  с нова книга

Света Богородица бди от векове над Поморие

 Черньо Чернев  с нова книга

bookmark Черньо Чернев  с нова книгаsvejo Черньо Чернев  с нова книгаgoogle Черньо Чернев  с нова книгаdelicious Черньо Чернев  с нова книгаstumbleupon Черньо Чернев  с нова книгаfacebook Черньо Чернев  с нова книгаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване