08/14/12 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Ромни избра Пол Райън за вице

Асошиейтед прес

Още преди Уисконсин да изпрати Пол Райън в Конгреса, той грижливо си проправяше път, който изглежда вървеше само нагоре. Като млад сътрудник в Конгреса той впечатли републиканците със своята енергичност и любознателност. Той бързо се сля с елитната група консервативни мислители. На 30 и няколко години той бе конгресмен на път да стане известно републиканско име с крайните си бюджетни предложения.

Възходът на Райън достигна нови висини в събота, когато републиканският кандидат за президент Мит Ромни го обяви за свой кандидат за вицепрезидент.

“Изборът на Мит за вицепрезидент е Пол Райън”, се казва в телефонно приложение, което екипът на Ромни създаде за разпространяване на новината сред поддръжниците.

Като председател на бюджетната комисия в Камарата на представителите Райън осигурява на Ромни връзка с конгресното ръководство и подчертава усилието на Ромни да превърне изборите в референдум за икономическия курс на нацията. Ромни може също да подобри позициите си в Уисконсин - щат, където президентът Обама с лекота спечели преди четири години, но където надпреварата може да е много по-напрегната през ноември.

При все това Райън е нож с две остриета за Ромни. Изказаната от конгресмена подкрепа за Ромни дойде в критично важен етап на републиканските първични избори и това подобри представянето му в надпреварата в Уисконсин. Тя обаче значеше и че Ромни приема внесеното от Райън предложение за бюджет, което демократите на Обама яростно критикуват като вредно за бедните и възрастните.

Все пак конгресменът с квадратна челюст е смятан за връзка между високопарната републиканска върхушка и раздразненото движение Чаеното парти.

На 42 години Райън е прекарал близо половината си живот във Вашингтон, като в последните 14 представляваше избирателен окръг от южен Уисконсин, който се простира от бреговете на езерото Мичиган до земеделски земи южно от Мадисън.

Райън е израснал в Джейнсвил и продължава да живее на една пресечка от мястото, където е прекарал детството си. Баща му адвокат е починал от сърдечен удар, когато Райън е бил тийнейджър. Затова Райън е запален по физическата активност и води колеги конгресмени на изтощителни сутрешни физзарядки и се натоварва с планинско катерене.

Същата тази интензивност го изкара напред и на политическия фронт. Първият му контакт с Конгреса бе като летен стажант за сенатор Робърт Кастън. С дипломата си по икономика Райън си проправи път през различни длъжност на сътрудник в комисия, известен мозъчен тръст и законодателен съветник докато му се отвори възможност да се кандидатира за конгресмен в родното си място.

Той използва връзките си в Уисконсин, създадени чрез семейния строителен бизнес и подкрепата на групи за борба с абортите и извоюва изненадващо убедителна победа.

На 28-годишна възраст Райън влезе в Конгреса изпълнен с идеалистични виждания как да накара правителството да съкрати числеността на администрацията си и да се намесва с по-малко, принципи, които според него дори някои републиканци твърде лесно изоставят.

“Един от първите уроци, които научих беше, че дори ако идвате в Конгреса с вяра в ограничената роля на правителството и фискалната предпазливост, щом се озовете тук бивате подложен на натиск да нарушите съвестта си и ангажимента си да помогнете за осигуряване естественото право на хората за равни възможности”, пише Райън в книга през 2010 г.

Критиците поставят под въпрос доколко Райън е последователен. Те отбелязват, че е подкрепил скъпоструващо изплащане на лекарства по рецепта по време на управлението на републиканеца Джордж У. Буш, което е увеличило натиска върху бюджета на здравната програма Медикеър, представен навремето от Райън като “един от най-важните нормативни актове”, влезли в сила откакто е в Конгреса.

В интервю за Асошиейтед прес от юни той каза, че е гласувал “отбранително”, за да се избегне още по-скъпа версия на Сената. По-наскоро Райън бе член на назначена ...

Публикувана на 08/14/12 21:53 http://e-vestnik.bg/15379/zashto-romni-izbra-pol-rayan-za-vitse/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване