08/14/12 09:21
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Пеперуди мутират след аварията във „Фукушима“

Снимки на мутирали пеперуди след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г. публикува японски професор.

Те са били направени в рамките на изследване на японски учени, доказало мутациите в следствие на радиацията.

Пипалата на пеперудите вече са по-дълги, крилата им са мутирали.

Връзката между измененията и радиацията е била доказана чрез лабораторни експерименти.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Scientific Reports.

Два месеца след аварията през март 2011 г. японски изследователи събрали 144 възрастни екземпляра от пеперудата Zizeeria maha от 10 различни места в Япония, влючително Фукушима. Тогава пеперудите са били ларви.

Екипът установил, че пеперудите, събрани в районите с най-силна радиация, са с много по-малки крила и несъразмерно развити очи. Екипът на проф. Отаки, изследващ този вид повече от десетилетие, занесъл екземплярите в лаборатория, отдалечена на 1750 км от мястото на аварията.

Въпреки това при пеперудите, събрани от района на Фукушима, започнали да се проявяват аномалии, които не са били наблюдавани при предишните поколения, като например деформации при антенките им.

Шест месеца по-късно те отново събрали пеперуди от 10 града и установили, че екземплярите от района на Фукушима показват повече от два пъти по-тежки мутации от пеперудите, които са били събрани непосредствено след аварията.

Учените заключили, че тези мутации са следствие от това, че пеперудите са се хранили със заразена храна, както и че се дължат на генетична мутация, прехвърлена на следващото поколение.

Според екипа на проф. Отаки тези пеперуди са „индикатор за околната среда“, тъй като са доста чувствителни и реагират на всякакви промени.

„През последите десет години, изследвайки тези пеперуди, можехме да проследим в реално време последиците от глобалното затопляне“, посочва професорът.

„Това изследване е изключително важно. Неговите заключения са показателни не само за животинския свят, но и за хората, които живеят в района на АЕЦ „Фукушима“, посочва Тим Мосю – биолог от Южна Каролина, който изучава последиците от случаите в Чернобил и Фукушима.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване