08/16/12 12:31
(http://pressclub.bg)

По сметката на Авиоотряд 28 няма постъпило #плащане за полета на #Бистришките тигри?

Авиоотряд 28 - Airbus - правителство

Единственото постъпило плащане (1 бр. приход) за периода 16 юли - 13 август по сметката на Авиоотряд 28, е на 16 юли 2012 г. (понеделник) и е на стойност 164 124.51 лв. Това показва справка, провокирана от статия на Боян Юруков, на PIA от публикуваните на официалния уеб сайт на Министерство на финансите ежедневни информации за плащанията на бюджета. Тази сума не може да включва платените от собственика на етрополския отбор разходи по пътуването на Бистришките тигри и “Чавдар” (Етрополе), защото то се е провело в края на месеца и по думите на Борисов етрополският тим е платил по фактура около 20 хил. лева за ползването на самолета. Какво точно означава плащане “по фактура”, остава неясно за публиката, но при всички случаи, според специалисти означава, че съществува официален документ, с който Емил Димитров, мажоритарен собственик на "Чавдар" (Етрополе), може да докаже извършеното плащане. Фактите обаче говорят, че от 16-ти юли по сметката на Авиоотряд 28 не са постъпили никакви плащания, включително и “платената по фактура” сума от приятеля на министър-председателя. За периода 16 юли - 13 август 2012 г. има само разходи, които също заслужават отделен коментар (таблица с разходите иприходите за периода може да свалите от тук):
  • за заплати (нетен приход) - 143 351.36 лв
  • за осигуровки - 16 552.96 лв
  • за други удръжки от възнаглаждения на персонала - 8 250.95 лв.
  • теглене на BGN в брой – 20 000.00 лв
  • закупуване на валута в брой – 36 614.90 лв.
  • за купуване на валута - 361 843,87 лв
  • за издръжка - 346 564.65 лв.
Както вчера ви съобщихме, в края на юли правителствения самолет е бил използван от аматьорските отбори - "Витоша" (Бистрица) и "Чавдар" (Етрополе), за да се разходят до Варна за приятелски футболен мач. Министър-председателят Бойко Борисов е "звездата" на прословутите Бистришки тигри, а мажоритарен собственик на етрополския отбор е небезизвестният депутат от ГЕРБ и близък приятел на МП - Емил Димитров. Лично първият партиен и правителствен ръководител Бойко Борисов заяви във Варна, че много пъти е "давал" правителственият самолет за превозване на футболни отбори. Той не видя нищо нередно в това, дори се похвали, че полета е бил платен от приятеля му Емил Димитров. Има си фактура, платиха около 20 хиляди лева, уточни г-н Борисов. Според Устройствения правилник на Авиотряд 28, отрядът е “авиационен оператор за изпълнение на полети със специално предназначение и полети за нуждите на министерства и ведомства”. Според Закона за гражданското въздухоплаване пък полети със специално предназначение са тези за превоз и обслужване на: президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента, чуждестранни и държавни ръководители и лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи, охрана и техните багажи. Авиотряд 28 е към Министерския съвет и МП Борисов лично носи отговорност за дейността му. Остава министър-председателят Борисов да докаже, че всички услуги на футболисти, отнасящи се до Авиотряд 28 са били платени “по фактура”. Остава неясно, какво е предназначението на парите, теглени в брой и за Авиотряд 28 не важи ли Закона за ограничаване плащанията в брой на територията на България, а също така кои са приходите от “собствена дейност”.
[spoiler effect="slide"][seriesposts][/spoiler]
Публикувана на 08/16/12 12:31 http://pressclub.bg/institutions/20120816/news-110974
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване