08/17/12 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

“Утро”: Убийствен ислямистки сценарий заплашва Русия

Утро.ру

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Лятото е към края си. Наближава “есенната конфронтация”, обещана още през май от лидерите на протестния Блатен площад. Първата предвидена проява е “Маршът на милионите”, насрочен за 15 септември. Опозицията обаче засега няма ресурси, за да осигури тъй мащабна активност: креативната класа е малобройна, пък и нейният ентусиазъм понамаля.

Задачата да се разшири “базата” на протеста чрез включване на други социални групи бе поставена в началото на лятото. При всичкото недоволство от редица действия на властта обаче няма да видим напредък в тази посока. Просто защото според мнозина в страната “тия са още по-лоши”. Но както знаем от известната песен, “който търси - винаги намира”.

Либералната част от опозицията се готви в момента за поредния рунд от говорилнята - “Белия форум”, насрочен за 17-19 август край Санкт Петербург, и разсъждава, че трябва “да търсим добри лица във всички слоеве от обществото”. Междувременно лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов хвана бика за рогата.

В края на миналата седмица той посети Казан, където смайващо лесно намери общ език с представители на радикалния ислям и националисти от Съюза на татарската младеж “Азатлик”. В слово на неразрешен митинг в центъра на Казан Удалцов призова “татарската опозиция” да участва в септемврийския “Марш на милионите”, а лидерът на “Азатлик” Наил Набиулин прикани “опозицията с бели ленти” (станали символ на акциите под наслов “За честни избори” миналата зима, продължили през пролетта - б. р.) да подкрепи протестите в Република Татарстан.

Двамата се договориха - и Набиулин заяви, че “движението на белите ленти” действа “за благото на татарския народ”. Последва пресконференция в хотел “Арт”; но щом Удалцов бе запитан “Как така? Вие сте ляв, а те призовават за създаване на ислямски халифат?”, той отвърна, че е “необходимо да бъдат сплотени всички опозиционни сили, съдействащи за отслабването на управляващия режим”. И добави, че “няма никакви предубеждения”, свързани с това.

Как да му възразиш? Врагът на моя враг е мой приятел и съюзник, а в организационен план татарските сдружения “Азатлик” и “Хизб ут тахрир” може да са доста полезни. “Азатлик” се прочу като организатор на хилядна демонстрация в защита на Рамил Юнусов, имама на съборната джамия “Кул Шариф”. Това обединение вече гради връзки с аналогични формирования в други мюсюлмански републики и съвместно с башкортостанското движение “Кук буре” осъди “геноцида на Москва над мюсюлманските народи в Русия”. А “Хизб ут тахрир” разполага с мрежа от клетки, пръснати из цялото постсъветско пространство.

Но къде е Москва, а къде са Казан и Уфа? И как би могла мобилизацията на радикалните ислямисти да се отрази на есенното настъпление в столицата? Да не би всички те да дойдат в Москва? Едва ли; а и съставът на радикалната ислямска опозиция не е голям. Тя не е популярна нито в Татарстан, нито в Башкортостан, защото там живеят нормални хора, които при всичките си упреци към руската власт предпочитат да запазят статуквото, а не да осъмнат в ислямски халифат.

Обаче Удалцов повлече крак: демонстрира, че Блатният площад и радикалните мюсюлмани са готови заедно да ударят “путинската държава”, която според московски интелектуалци бездруго “виси на косъм”. Сигналът значи е даден; идва ред за идеята на някои горещи глави отпреди половин година - да бъдат изведени на столичните улици гастарбайтерите, а те отдавна са над три милиона в Москва и Московска област.

Няма да е много трудно, защото голяма част от гурбетчиите, прииждащи в Русия, се вливат в етническите диаспори (подсигуряващи и работа, и временен подслон) - оттам нататък ги наглеждат картелите, които дърпат конците на наркопласмента и други видове нелегален бизнес. В Русия, както е по цял свят, криминалните босове ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване