08/21/12 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Обама каза на Асад какво не трябва да прави

САЩ ще разгледат въпроса за военна намеса в конфликта в Сирия, ако режимът на Башар Асад приложи химическо или биологическо оръжие. Това заяви президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс. Агенцията подчертава, че за първи път от началото на кризата в Сирия президентът на САЩ изрича условията, при които страната му би разглеждала възможността за военна операция. При това Обама предупреди Асад, че за „пресичане на червената линия“ ще се смята не само използването на тези видове оръжие, но и всяко преместване на такива арсенали, което може да предшества подготовка за прилагането им.
Обама подчерта, че Вашингтон няма да допусне сирийско химическо или биологично оръжие да попадне в „неправилни ръце“. Според президента, сега няма пълна сигурност, че подобни арсенали са строго охранявани. Подобни опасения, каза Обама, споделят и съюзниците на САЩ в района, в това число Израел.
Сирийските власти за първи път през юли признаха, че притежават тези видове оръжия и заплашиха, че ще ги приложат, ако чужди държави се намесят в конфликта в страната.
Досега мирните усилия за прекратяване на насилието не постигнаха нищо. Съветът за сигурност не продължи мисията на наблюдатели на ООН, заявявайки, че престоят им в Сирия е опасен и неефективен.
В същото време броят жертвите в страната расте.  Във вторник Министерството на външните работи на Япония потвърди, че японска журналистка е била убити в град Алепо. 45-годишната Мика Ямамато е попаднала под обстрел. От министерството не уточниха за коя медия е работила тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване