08/21/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Просията в Русия е законна, но на просяците не им става по-лесно

РИА Новости

Просяци в московското метро. Снимка: нюзру

Преди да тръгнем на борба с просията, каквато започват властите в много европейски държави, трябва да изградим в Русия система за подпомагане на хората в трудна житейска ситуация, твърдят експерти. И изтъкват, че тези хора трябва да получат помощ, за да се интегрират в обществото и да придобият необходимите работни умения, да им се предостави и медицинско обслужване.

Европейските власти поведоха борба с просията. От 1 август на просяците в Латвия е забранено да протягат ръка в центъра на града. Нарушителите на обществения ред (по този член ще се повдигат обвинения) ще бъдат предупреждавани или наказвани с глоба от 10 лата (малко над 14 евро).

Кметът на Рига Нилс Ушаковс заяви, че милостиня вече може да се проси само край храмовете. Така властите се опитват да направят Рига по-привлекателен град в очите на туристите.

Глоба за милостиня

Нововъведения виждаме и в други страни освен Латвия. Управата на литовската столица Вилнюс стигна още по-далеч: миналия ноември общинарите забраниха не само просенето, но и даването на милостиня. Нарушителите на реда се глобяват от 290 до 580 евро. Можеш да пуснеш пара на някой окаяник само в църква или по време на специални прояви.

Решението идва оттам, че уличните просяци развалят имиджа на града и будят недоволство у жителите, обясниха столичните власти. Освен това повечето несретници харчат парите за алкохол.

Преди да въведат глоби, литовските власти организираха информационна кампания - призоваха към гражданите да не дават пари на бездомници. Раздаваха и листовки с контактни данни на службите, осигуряващи помощ (храна и облекло) на малоимотни.

През декември 2011 г. френският вътрешен министър Клод Геан нареди да се забрани под заплаха от арест или глоба просията в туристическите обекти из Париж - на Шан-з-Елизе, край Лувъра и в парка Тюйлери, също и пред търговския център “Галери Лафайет”.

Норвегия също се кани да започне борба срещу просяците - наесен парламентът ще гледа законопроект, предвиждащ глоба от над 500 евро за даващите милостиня. Според властите просията се е превърнала в занаят и за мнозина норвежци, и за пришълци от чужбина.

Просията не е наказуема в Русия

Руският закон - за разлика от литовския, не наказва онези, които дават милостиня. Строго погледнато, понятието “милостиня” дори не фигурира в законодателството, обясни за РИА Новости Алексей Смирнов, партньор в юридическата агенция “Консултант за Вас”.

Криминално наказание е въведено само за въвличане на непълнолетни в просия (чл. 151 от НК на Руската федерация) - до 4 години лишаване от свобода, посочи Смирнов. Другите наказания за просещите са къде по-хуманни. Московският кодекс на административните правонарушения (КОАП, чл. 3.8) предвижда глоби от 100 до 500 рубли (2,53 до 12,7 евро) за досадници и гледачки, които спират гражданите на обществени места, за да им предлагат разни услуги - сиреч за нарушения на обществения ред.

Ако човек си стои кротко в подлеза с табелка “помогнете за храна” или “дарения за приют за животни”, на теория не бива да го е страх от пазителите на реда. Той не нарушава никакви закони.

Походите из вагоните на метрото с китара, акордеонче и жалостиви песни изобщо не са наказуеми. Правилата за използване на московския метрополитен, приети с постановление на градската управа от 2008 г., не забраняват дейността на подобни музиканти, констатира Смирнов.

Всъщност на теория просяците от метрото може да бъдат набедени и “ударени” с чл. 2.11.14 от столичния КОАП, предвиждащ глоби от 100 до 2000 рубли (от 2,5 до 50 евро, б. р.) за предприемаческа или друга - нещо твърде важно - дейност на територията на метрото, неразрешена писмено от ръководството на компанията.

Забрана за милостинята

Експерти отбелязват доста понамалелия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване