08/22/12 13:16
(http://www.klassa.bg/)

Цената на петрола достигна 112,28 долара за барел

Цената петролната кошница на ОПЕК (OPEC Reference Basket of crudes) се повиши със 79 цената късно във вторник до 112,28 долара за барел от 111,49 долара в предишния ден, съобщиха от организацията. Увеличението е от 0,71 процента.
Разтревожен от ръста на цените на горивата, премиерът на Франция Жан-Марк Еро обяви в сряда , че правителството ще понижи акциза за бензина, за да намали натиска от  цените на горивата. В радиоинтервю той каза, че мярката е от временен характер и ще бъде направена преди въвеждането на по-постоянен механизъм за регулиране на стойността на петролните продукти.
Шансът Съвета на финансовите министри да приеме предложението ни за по-нисък акциз на енергийните продукти у нас  е минимален, коментира в сряда пред Нова телевизия   министърът на финансите Симеон Дянков. Причината е, че е необходимо одобрение от всички останали 26 държави в Европейския съюз. В някои от тях дори ще трябва да се проведе референдум. Предложението ще се разглежда през октомври, но дори и ако бъде прието, то ще може да се прилага чак от януари 2014 г.
Още през пролетта стана ясно, че България е предложила да се въведе диференцирана ставка за акциза на горивата в ЕС. Идеята е налогът да бъде пропорционален на БВП или на покупателната способност на глава от населението. Ако това бъде прието, нашите акцизи могат да станат много по-ниски от нивата им в момента, а това ще се отрази на цените на стоките, посочи още Дянков.
Цените на горивата у нас действително са рекордни към момента, но със сигурност ще паднат през есента, тъй като има буфери, които могат да погасят търсенето, коментира пред БТВ енергийният експерт Илиян Василев, с уточнението, че проблемът със стойностите на петролните продукти трябва да се търси извън уравнението „търсене-предлагане”.
Поскъпването идва преди всичко от нестабилната ситуация в еврозоната и федералния резерв на САЩ. Има несигурност на инвеститорите, застраховат се заради намеренията за решаване на дълговата криза и по-голямата намеса на ЕЦБ. Всичко това ражда атмосфера на несигурност, която може да направи така, че да има и по-високи равнища на цените”, посочи Василев. Той все пак успокои, че малко или много в момента стойността на горивата е достигнала таван, т.е. намира се на прагови равнища. „Ако поскъпне още повече, може да се стигне до унищожаването на пазара и преориентирането на хората към алтернативни горива”, допълни експертът.
Към момента цената на горивата у нас се формира по следния начин - 45% е акциз, който е определен и е минималния в ЕС, 40% зависи от суровината, която пък се влияе от международните пазари, и останалите 15% са в полето на България и в тях влизат разходите за транспорт, производство, заплати, съхранение.
Цената на бензина расте драстично не само у нас. След като в Гърция цената на безоловния бензин стигна 2 евро в курортите, сега и в Германия се наблюдава скок до почти 1.70 евро.



Как се движат коритовките
През януари средната цена на барел петрол е  била 111,76 долара за барел, през февруари - 117,48 долара, през март - 122,93 долара, за април 118,18 долара, през май пада до 108,07 долара,и през юни до 93,98 долара. През юли започва покачване, за месеца средната цена е 102,54 долара, посочват от ОПЕК. Според тяхна информация средната цена за барел петрол през 2011 г е  107,46 долара, през 2010 г. - 77,45 долара. Рекордът на ОПЕК е бил на 3 юли 2008 г. от 140,73 долара за барел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване