08/23/12 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Германия с бюджетен излишък през първото полугодие

Германия отчете бюджетен излишък през първотo полугодие на 2012 г., съобщи държавната статистическа служба във Визбаден, цитирана от Frankfurter Allgemeine Zeitung. От януари до юни приходите на държавата са с 8.3 милиарда повече от разходите й, което е 0.6% от брутния вътрешен продукт (БВП).
Основната причина за положителния баланс е излишъкът в социалното осигуряване в размер на 11.6 милиарда евро, който обаче се компенсира от дефицита на федералните и местните власти, които е 3.3 милиарда евро.
Високото потребление и износ в Германия са основните фактори за икономическия ръст през второто тримесечие. БВП от април до юни е нараснал с 0.3% в сравнение с първите три месеца на годината. За благоприятното икономическо развитие е допринесъл преди всичко износът – той е нараснал с 2.5%, а вносът е отчел ръст от 2.1 на сто. Агенция Bloomberg отбелязва, че германският износ процъфтява заради търсенето от бързоразвиващите се пазари извън Европа.
Вътрешното търсене изпраща смесени сигнали, коментира Frankfurter Allgemeine Zeitung. Потреблението на физическите лица се е увеличило с 0.4%, докато компаниите са по-предпазливи в разходите си. Предприятията инвестират 2.3% по-малко в машини и оборудване и това е третият поред спад. Инвестициите в строителство също са намалели с 0.3 на сто в сравнение с предишното тримесечие.
Според Bloomberg потреблението се стимулира и от рекордно ниската безработица. В същото време обаче централната банка предупреди тази седмица, че растежът на икономиката може да се забави през второто полугодие заради нарастващата несигурност.
Докато повечето държави в еврозоната опитват да преодолеят дълговата криза с мащабни съкращения, Германия е далеч от 3-процентовия таван на дефицита, определен от Договора от Маастрихт. През 2011 г. федералната република имаше дефицит от 1% от БВП, а излишък на годишна база за последен път е имало през 2007 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване