08/24/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Българският износ за Китай нарасна с 61% спрямо 2010 г.

Двустранният стокообмен между България и Китай достигна рекордно ниво от 1,346 млрд. щатски долара, от които българският износ за Китай възлиза на 403 млн. щатски долара. Радостен е фактът, че българският износ за Китай нарасна с 61% спрямо 2010 година. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при подписването на Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция Гуандун, цитиран от агенция „Фокус”. По думите на зам.-министъра Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия. „Предвид огромния потенциал на китайската икономика и възможностите за сътрудничество усилията ни са насочени към развитие на партньорство не само на централно ниво, но и с отделните китайски провинции. Очакваме Меморандума да допринесе за активизиране на нашето сътрудничество и реализирането на конкретни проекти”, коментира Маринов.
Провинция Гуандун притежава голям промишлен производствен потенциал. В процеса на преодоляване на международната финансова криза провинция Гуандун се обръща все повече на международния пазар в това число и България, заяви Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинцията. Гуандун участва като изпълнител на проекти на стойност 13,79 млн. щатски долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване