08/24/12 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Леко поскъпват олио, брашно и охладено пиле

Средните цени на едро и на дребно през изминалата седмица на рафинирано слънчогледово олио бележат леко повишение в страната, съобщиха от земеделското министерство. На едро цената е 2,78 лв./литър, с 1,5% по-висока в сравнение с предходната седмица. Цените на продукта варират в различните региони от 2,65 лв./литър (Плевен, Стара Загора и Шумен) до 3,02 лв./литър (Разград). В почти всички области се регистрира повишение на ценовите стойности, най-съществено в Монтана (с 5,2%) и Разград (с 4,1%). Само във Велико Търново и Добрич цените на едро на олиото незначително се понижават спрямо предходната седмица, съответно с 0,4 и 1%. Средно за страната, през последната седмица цените на дребно на слънчогледовото олио както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти нарастват с около 1 на сто, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). През анализирания период средно за страната цените на брашно тип „500” на едро и на дребно в малките търговски обекти бележат леко повишение, докато тази в големите търговски вериги слабо се понижават. На едро хлебната суровина се търгува средно по 0,94 лв./кг, с 1,1% повече в сравнение с предходната седмица.
Без съществени изменения остават средните цени на замразеното пилешко месо. Средната му цена на борсите в страната е между 3,25 лв./кг и 4,10 лв./кг. Охладеното пиле обаче поскъпва с около 0,4% до 4,45 лв./кг, съобщават от ДКСБТ.
Без промяна остават средните цени на яйцата. Средни цени на едро на яйца размер М са от 0,18 лв./бр. до 0,24 лв./бр, а на размер L от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./брой. Изключение прави средната цена на яйца размер L, предлагани в по-малките магазини, където е регистрирано повишение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица. По данни на ДКСБТ през периода 15 – 22 август 2012 г. пазарът на захар в страната остава относително спокоен, като средно цената е 2,12 лв. за килограм на едро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване