08/24/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Подписваме договор с Total, ОМV и Repsol за проучване за нефт и природен газ в Черно море

Българската държава ще подпише в следващите дни договора с консорциума, състоящ се от енергийните гиганти Total, ОМV и Repsol. Това е съобщил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата от срещата. Консорциумът ще проучва в над 14 хил. кв. км за срок от 5 години.
Припомняме ви, на 25 юли 2012 г. трите енергийни компании получиха разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух”, разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Очаква се с подписването на договора за изследванията да бъде внесена и концесионната такса, дължима на държавата.
В рамките на един месец това е второто разрешение, което даваме за търсене и проучване в Черно море, защото по този начин се надяваме да използваме в максимална степен ресурсите на страната, които до момента не са били проучени. Влагаме много усилия, защото точно проучването на тези ресурси ще ни даде възможност не само за енергийна независимост, а и за по-достъпни цени, както на газа, така и на нефта. В този блок, се очаква и намиране както на газ, така и на нефт и това съм сигурен, че ще даде пряко отражение върху цените на горивата в България, казва по време на заседанието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той допълва, че сме много закъснели с този процес, защото Румъния например проучва от десетилетия своята част от Черно море. „Ще ни трябват поне няколко години докато се направят проучвателните дейности, сондажи, за да се удостовери и докаже наличието на запаси и едва след това да започне добивът. Важното в случая е, че ние не губим време“, коментира Добрев. По думите му процедурите се придвижват по най-бързия начин, „въпреки че резултатите от тази наша дейност ще се видят едва в края на мандата на следващото правителство”.
Премиерът от своя страна е коментирал, че това ще гарантира енергийната независимост на бъдещите поколения от конфликтите в Близкия изток, които оскъпяват петрола и газа. „Всяко дрънкане на оръжие в Близкия изток автоматично вдига цената на петрол, газ и всичко останало. В следващите години ние ще гарантираме на бъдещите поколения в България да имат свои и газ, и петрол, защото в акваторията на Черно море има много добри ресурси, които ще използват следващите поколения”, казва Борисов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване