08/24/12 10:49
(http://www.klassa.bg/)

Собственици на аптеки: Лекарствата няма да поевтинеят!


Намаляването на надценките в търговията с лекарствени продукти няма да намали крайните цени на лекарствата, а някои от тях дори се очаква да поскъпнат с до 2%.
Мнението изразиха от Асоциацията на собствениците на аптеки по повод приетите промени от страна на Министерството на здравеопазването в Наредбата за ценообразуване и реимбурсиране, според които надценките за търговец на едро и дребно трябва се намалят с два процента. Фармацевтите определиха тези действия като популистки. По думите на председателя на асоциацията Николай Костов след като новото постановление влезе в сила, цените, на които аптеките купуват лекарствата, директно ще нараснат с 2%.
Намаляването на надценките за дистрибуторите директно ще рефлектира върху цените на аптеките, категоричен е Костов. „Не може никой да очаква лекарствата да поевтинеят, след като нарастват самите им цени. По-скоро в зависимост от цените на съответната аптека цените ще нараснат от 0 до 2%”, обясни той.
По думите на Костов най-много се очаква да увеличат цените на лекарствата си аптеките в малките градове, чиито обороти са символични. „Намаляването на надценките на дистрибуторите ще бъде съвсем реално, защото намаляването на нашата надценка е чисто теоретично. Мога да дам пример: ако на едно лекарство разрешената надценка е 20% по закон, ние намисляваме надценка 10%, т.е. много под разрешената. Намаляването от 20 на 18% на надценката по никакъв начин не въздейства на пазара, защото тя отново е теоретична”, уточни Костов.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване