08/24/12 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Централна Азия е поделена според базите

Съперничеството между Русия и САЩ за влияние в Централна Азия се изостря. Както научи “Комерсант”, Вашингтон и Ташкент преговарят с оглед в Узбекистан да бъде създаден Център за оперативно реагиране, който след 2014 г. фактически ще действа като военна база на САЩ. Узбекистан ще получи и по-голямата част от американската военна техника, изтегляна от Афганистан. А Русия укрепва сътрудничеството с Киргизстан. По данни на нашия вестник наесен Москва и Бишкек ще подпишат три споразумения от стратегическо значение - във военнотехническата, икономическата и енергийната сфера.

Напоследък се очертаха коренни промени в отношенията между САЩ и Узбекистан. По специално нареждане на държавния секретар Хилари Клинтън Ташкент бе изключен от черния списък на държавите нарушителки на човешките права, с които САЩ не бива да развиват военнотехническо сътрудничество. А при президента Ислам Каримов взеха все по-често да се отбиват високопоставени делегации от Белия дом, Пентагона и американското външно ведомство.

Източници, близки до узбекистанското външно министерство, казаха пред “Комерсант”, че контактите се засилват главно поради укрепващото сътрудничество между Узбекистан и САЩ във военотехническата сфера. По данни на нашия вестник Вашингтон и Ташкент са започнали преговори с оглед на узбекистанска територия да бъде създаден Център за оперативно реагиране с основна задача да координира действията при евентуално напрежение след изтеглянето на повечето американски войски от Афганистан през 2014 г.

Все още се уточнява броят на американските военни, които постоянно ще присъстват в този център. Предвижда се обектът да използва на първо време като техническа база оръжия и техника на изтегляните от Афганистан коалиционни сили на НАТО. На 15 юни “Комерсант” информира за плановете на САЩ да отстъпят тази техника на държави от Централна Азия; сега стана ясно, че по-голямата част от нея ще получи Узбекистан.

Съответната юридическа база вече е осигурена. Научихме, че устно споразумение между САЩ и Узбекистан за обратен транзит на военни товари от Афганистан е постигнато в кулоарите на майската среща на върха на НАТО в Чикаго, където присъства и делегация от Ташкент. През юли то е оформено като меморандум. Документът предвижда възможността Узбекистан да получи част от тези товари безвъзмездно, а друга част - за временно пазене.

Названието на центъра засега е предварително. Неотдавна Узбекистан замрази членството си в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), което му дава възможност да разполага на своя територия чуждестранни бази. Току-що приетата външнополитическа концепция на страната обаче задължава Узбекистан да няма бази. САЩ не планират да създават в Узбекистан “дългосрочни военни бази”, заяви миналата седмица помощник-държавният секретар Робърт Блейк. Но според запознати с преговорите дипломатически източници на “Комерсант” терминологията в случая не е твърде важна. “Става дума за най-големия военен обект на САЩ в Централна Азия”, заяви един от нашите събеседници.

Москва оценява крайно негативно евентуалната поява на военен обект на САЩ в Узбекистан, без обаче да губи надежда, че Ташкент ще се откаже от своето намерение. “Узбекистанските ни партньори би трябвало внимателно да анализират всички възможни последици от разширяването на военното сътрудничество със САЩ - предупреди руски дипломат измежду нашите източници. - Тогава може би ще схванат, че ако ситуацията в региона след 2014 г. се влоши, сигурността на страната им ще бъде гарантирана най-добре не от САЩ, а от партньорите им в ОДКС.”

През това време Русия активно развива връзки с друга стратегически важна държава от региона - Киргизстан. Според източници на “Комерсант” в руското и в киргизстанското правителство тази есен двете държави ще подпишат три ключови споразумения: във военнотехническата, икономическата и енергийната сфера. Първото, според което Русия ще участва в изграждането на ВЕЦ “Камбарата-1″ и Горнонаринската каскада, се очаква да бъде сключено до 15 септември. До неотдавна Москва и Бишкек спореха за финансирането на проектите и разпределението ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване