08/31/12 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ се опитват да подкрепят сирийската опозиция, но задкулисно

Ройтерс

Сред всекидневните съобщения за сблъсъци и убийства в Сирия се долавя едно по-приглушено послание: Америка се държи все по-неуместно.

Вътре в Сирия опозиционни бойци се оплакват, че САЩ не правят достатъчно да им помогнат, както съобщават кореспонденти на Ройтерс, “Ню Йорк таймс” и “Форин афеърс”. Вместо това пари и оръжия от Катар и Саудитска Арабия правят присъствието на джихадистите по-осезаемо. Според международните наблюдатели участието на Вашингтон е нищожно.

“И наистина, на терена сегашната администрация въобще не е в час, заета със собствения си безкраен дебат какво да каже и какво да направи”, казва Питър Харлинг, анализатор за Сирия от мозъчния тръст Група за международни кризи (International Crisis Group). “Смятам, че като цяло американските власти посветиха през Арабската пролет прекалено много време да анализират събитията, вместо да участват в тях.”

Подобни коментари, разбира се, може да изпълват с радост много американци - след Ирак и Афганистан те не искат нищо друго, освен да се измъкнат от Близкия изток. Един от най-важните козове на Обама пред избирателите тази година е, че изважда Америка от бакиите в чужбина, а не я въвлича в тях.

И все пак има начини да се помогне на сирийската опозиция без военно участие. Една от многото трагедии на нашествията в Ирак и Афганистан е, че те изкривяват представите ни как можем да имаме влияние в региона. Възможностите за това далеч не се изчерпват с дилемата да бомбардираме или да не бомбардираме.

Опитът на Америка да помогне на сирийската опозиция с несмъртоносни средства е отражение именно на този особен момент в историята на Америка и Близкия изток. Мнозина сирийци смятат, че САЩ остават всемогъща сила и могат лесно да свалят режима на Асад, докато много американци се съмняват в способността на Америка да върши добрини извън бреговете си и разбираемо настояват фокусът да се измести към вътрешните работи.

Прави чест на администрацията, че предоставя 82 милиона долара за сирийските бежанци и 25 милиона долара невоенна помощ за сирийската опозиция. Но притеснението, че дори невоенната помощ може да попадне в неподходящи ръце, създаде сложна система, която размива нейната ефективност, забавя доставките и отчуждава най-добрите ни потенциални съюзници в Сирия - светските членове на опозицията.

В материал във “Вашингтон пост”, публикуван миналата седмица, и в интервюта тази седмица членове на сирийската опозиция се присмиват на твърдения на Държавния департамент, че САЩ са им доставили 900 сателитни телефона. Телефоните на стойност по 1000 долара всеки могат да бъдат използвани за свръзка между опозиционните сили и за уведомяване на света за зверствата на правителствените войски.

“Накъдето и да погледнем, не забелязваме нито един от тези телефони”, каза в телефонно интервю представител на опозиционния Сирийски национален съвет, при условие да не се споменава името му. “Те със сигурност не попадат при нас.”

Американски служители казаха, че 900-те телефона и други неща, част от помощта на стойност 25 милиона долара, са раздадени, но пред членовете на сирийската опозиция не се разгласяват подробности. При минали конфликти представители на САЩ са установили, че открито предоставяне на помощи на опозиционни групи застрашава получателите, подкопава легитимността им в очите на местното население и създава съперничества между различни групи.

Американските служители са наясно, че САЩ не получават признателност за помощта, която дават. Те казват, че много хора в Близкия изток продължават да ненавиждат всяка американска намеса в региона.

Дори с публично известната помощ се процедира строго. За да контролира разпределението на телефоните, Държавният департамент с подкрепата на британското правителство нае британска неправителствена организация да се погрижи за тях и да обучи членовете на опозицията, преди да им ги раздаде, съобщи “Вашингтон пост”.

Американски служители се надяват, че програмата на САЩ, известна като Офис за подпомагане на сирийската ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване