09/02/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Колко струва националното ни достойнство?

Владимир Путин с подареното куче и Бойко Борисов. Снимка: официален сайт

Колко струва националната независимост на България? Колко струва нейната лоялност към Европейския съюз? Колко струваме изобщо – като общност от хора с национално достойнство? Вече имаме отговора на този въпрос: 120 милиона долара.

На толкова се изчислява обещаната “отстъпка”, която ще направи “Газпром” – в размер на 11% от цената на природния газ – изчислена от април до края на настоящата година. Срещу което страната ни ще форсира максимално бързо договарянето на участието си в проекта “Южен поток” – за да може той да стартира преди 1 януари 2013 г. – и по този начин руския монополист да избегне влизащите в сила от нови изисквания на ЕС за достъпа до енергийните мрежи, които предполагат подобни съоражения да бъдат достъпни и за други доставчици.

Не е ясно колко ще плати България за лукса руската тръба да минава през нейна теритрия. Малко, много малко – успокоява ни министър Делян Добрев. Под 30 процента. Но цифри не се споменават, тъй като били търговска тайна. Не е търговска тайна обаче фактът, че цената на този газопровод ще възлиза на десетки милиарди евро.

Не са тайна и други специфични обстоятелства. Например че прословутата отстъпка от април до декември няма да се отрази на цените на парното отопление, с които топлофикациите държат българските граждани в позициите на крепостни селяни. Единственото, на което можем да се надяваме, е те да не се повишат отново поне… до края на годината – както щедро обеща шефа на ДКЕВР.

Дребната подробност е, че отстъпката изобщо не е отстъпка. България плаща най-високите цени за природен газ в Европа – в момента цената е близо 600 долара за 1000 кубически метра. С отстъпката ще стане около 530 долара. За сравнение: Германия плаща по 330 долара за същото количество газ, доставено от същия “Газпром”. И пак за сравнение – средната цена на забранения дори за проучване у нас шистов газ в САЩ е 65 долара, а средната цена на природния газ – около 120 долара.

Как ви звучи това? На мен ми звучи като грабеж – и като продаване на националните интереси. Ние – най-бедната страна в ЕС – плащаме най-високата цена за природния газ, доставян от Русия (най-високата в Европа, най-високата и на Балканите) – на компанията, която през 2009 г. безцеремонно прекъсна доставките в най-лютата зима, нанесе огромни загуби на българската икономика и високомерно отказа да ги компенсира. И на държавата, която ни е предавала в цялата българска история – и от чието последно “освобождение” още не можем да се оправим.

И която сме длъжни да обичаме – според българските социалисти например. (Да припомняме ли прословутата фраза, приписвана на Румен Петков: “Ние обичаме Русия, а останалите да си е… майката!”) Дали само според тях обаче?

Лично Бойко Борисов сервира другия голям бонус от “Южен поток” – той пък персонално бил договорил с шефа на “Газпром” руснаците да “влязат” в ЦСКА. Щото Дучето го помолил и ето – спешна грижа за българския футбол. Как при този трогателен жест да не заобичаш и Александър Милер, и “Газпром”, и Русия, и самия Бойко Борисов, разбира се. А европейците с техните мераци за диверсификация на газовите доставки – те какво? Ами да си е… майките, разбира се!

Тази спешна договореност за “Южен поток” всъщност спасява “Газпром” като монополист – измъква го от законодателните регламенти на ЕС, които биха ограничили неговите монополни позиции. И тук, разбира се, не става дума само за икономика. Става дума за политика. По тези тръби тече не само газ, тече и политическо влияние. За неговите мащаби и възможности можем да съдим например по това, което ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване