09/02/12 21:04
(http://e-vestnik.bg/)

Правителствената криза в Македония се задълбочава

Татяна Поповска, Милена Манасиева

Демократичният съюз за интеграция задълбочи политическата битка против правителствения партньор ВМРО-ДПМНЕ, след като реши незаконно да постави табели с имена на албански личности на четирите основни училища в община Чаир, където кмет е Изет Меджити от тази партия, без да получи одобрение от министерството на образованието.

В партията на Али Ахмети също така потвърждават, че заради правителствената криза в делегацията, водена от премиера Груевски, която замина на “роуд-шоу” в Канада и САЩ, няма нито един техен министър или друг правителствен служител. Обикновенно на такива пътувания ходеха министърът на икономиката Вальон Сарачини или директорът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Висар Фида, но този път те не отидоха.

Официално казват, че имали задължения в страната, но в ДСИ информират, че са се отказали от това пътуване заради правителствената криза и заледените отношения с техния коалиционен партньор. Стъпките на ДСИ следват, откакто законът за защитниците влезе в парламентарна процедура. ДСИ заплаши, че ще напусне правителствената коалиция, ако привилегиите не важат и за Освободителната народна армия.

Макар говорителят на ДСИ Буяр Османи да твърди, че двете събития, особено поставянето на новите табели на училищата в Чаир, нямат никаква връзка с правителствената криза, факт е, че те допълнително ще влошат положението в правителството, което и без това е в критична фаза. Той обяснява, че министрите са останали в Македония поради задължения, а табелите с новите имена на известни албанци на училищата се поставят с оглед на началото на новата учебна година.

Проблемът с училищата продължава една година. Той сега отново излезе на повърхността, тъй като следващата седмица започва учебната година. Става дума за съвпадение. Във връзка с решенето на министър Сарачини и директорът Фида да не ходят в Канада и САЩ това е тяхна преценка и решение, което се взима в зависимост от ангажиментите, които имат в страната, казва Османи.

Против промяната на имената на училищата се обявиха местните съветници от ВМРО-ДПМНЕ, инспекторатът и министерството на образованието.

Османи твърди, че в партията изобщо не е станало дума дали албанските министри да придружат Груевски. Той подчертава, че ДСИ има проблем само със закона за защитниците, а всички останали въпроси, като например имената на училищата в община Чаир, както и досега ще се решават в ход.

Все пак, Османи признава, че разногласията между ДСИ и ВМРО-ДПМНЕ по някакъв начин рефлектират в правителството. Той изтъква, че пример за това са различните позиции на министъра на отбраната Фатмир Бесими и неговия заместник Емил Димитриев за отговорността за злоупотребата с униформите на македонската армия.

Във връзка с “роуд-шоуто” правителственият говорител Александър Георгиев твърди, че целокупният правителствен потенциал е ангажиран в посока привличане на чуждестранни инвестиции, няма пространство за никакви манипулации и няма тенденциозност в това, че в пътуването няма нито един представител от ДСИ.

Всички правителствени служители имат сериозни ангажименти в този план. Преди всичко премиерът Груевски, вицепремиерите Ставревски и Пешевски, министрите Сарачини, Самак, Павлевски и директорите Фида и Мизо имат приоритетни дейности в тази област, но и всички други министри значително допринасят, казва Георгиев.

Основните училища в Чаир “Райко Жинзифов”, “Цветан Димов”, “Яне Сандански” и “Никола Вапцаров” от септември ще се наричат “Исмаил Кемали”, “Хасан Прищина”, ” Яшар-бег” и “Имри Елези”, независимо от това, че няма одобрение за преименуването им от министерството на образованието и науката.

Имри Елези, с чето име трябва да се преименува училището “Никола Вапцаров” е бил член на ОНА и е загинал в конфликта през 2001 г. Директорът на основното училище “Яне Сандански” Музафер Реджепи заяви за албанските медии, че табелите с новите имена ще се поставят в началото на новата учебна година, независимо от това дали има разрешение от министерството на образованието.

Той обвини министерството, че не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване