09/10/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Volkswagen e най-богатата фамилна компания в Германия.

Германското икономическо издание „Ханделсблат“ публикува класация на 20-те най-богати  компании в Германия, при които днес фамилиите-основателки не са само част от историята и рекламната им стратегия, а продължават да участват активно и в управлението им.  Изданието изтъква, че всички  фирми, намерили място в „семейния“ бизнес-елит на Германия, са сред лидерите в своя бранш и в световен мащаб. Еднолично на първа позиция в класацията е автомобилният концерн Volkswagen. Компанията със седалище във Волфсбург, която притежава най-големия автомобилостроителен завод в Европа (също във Волфсбург), отчита приходи от 159 милиарда евро за 2011 година. След като през последните няколко години  германският концерн увеличи броя на марките в портфолиото си на 12, сред които Porsche и Bentley, Volkswagen се превърна в най-големия автомобилопроизводител в света, даващ работа на повече от 500 000 души.
На втора позиция е друг представител на автомобилния бранш в Германия – BMW. Мюнхенският концерн не изневерява на себе си и продължава да държи на производството на автомобили от висок клас, без да разширява гамата си от модели към такива с по-ниски цени и качество. Тази стратегия, особено при настоящите условия на икономическа криза, им носи завиден успех под формата на 68 милиарда приходи за миналата година. Компанията, за която работят повече от 100 000 души, е и един от най-големите работодатели в страната.
Третата позиция се заема от гигантът в търговския бранш Metro Group. Компанията, чието седалище се намира в Дюселдорф, отчита приходи от 66 милиарда за 2011 година и е третата по-големина търговска компания в света. Активни в повече от 30 страни по света, Metro Group е и работодател на близо 300 000 души.
Сред по-известните у нас германски фамилни компании, намерили място по-надолу в класацията на „Ханделсблат“, са Schwarz-Gruppe, чиято собственост са Lidl и Kaufland (4-то място, 63 милиарда приходи), Robert Bosch GmbH (6-то място, 51 милиарда приходи), Henkel AG (13-то място, 16 милиарда приходи), както и медийният концерн Bertelsmann AG, който заема 14-то място с 15 милиарда приходи за 2011 година.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване