09/11/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите често реагират прекалено емоционално при кризи

Изминаха единадесет години от атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона на 11 септември 2001 г., пише Марк Хълбърт. Не съм достатъчно компетентен да обобщя подобаващо социалните, политическите и психологическите уроци от тази трагедия, но ще се опитам да извлека няколко инвестиционни поуки от случилото се. Това е важно упражнение, защото рано или късно пазарите ще бъдат разтърсени от друго събитие като 11 септември, независимо дали става въпрос за терористично нападение или нещо също толкова неочаквано като земетресението, разлюляло Япония през март 2011 г. Изследването на минали кризи ни отвежда до едно основно правило – не трябва да реагираме с безразборно разпродаване на акции. Причината е, че хората, поддали се на подобно решение в такива моменти, продават успоредно с още милиони други паникьосани инвеститори, в резултат на което получават цени, съвсем малко над тези при принудителна разпродажба. Една особеност на тези тотални освобождавания от активи е, че в повечето случаи пазарът отбелязва много силен ръст само няколко месеца след кризата, сочи изследване на консултантската компания Ned Davis Research. Именно това се случи преди 11 години.
Да си представим, че даден инвеститор е имал лошия късмет да вложи парите си в акции точно в края на търговията на 10 септември 2001 г., деня преди атентатите. Въпреки че фондовата борса остана затворена няколко дни след тези нападения и отбеляза спад от над 5% в деня, когато най-накрая отвори, тя бързо се възстанови. Само след два месеца този инвеститор щеше да е на печалба, въпреки че нападенията на 11 септември се случиха по време на мечия пазар в периода 2000 г. - 2002 г. и свързаното с него пръсване на интернет балона. Това е точно в съответствие с индикираното от историческите прецеденти според изследването на Ned Davis, разпространено сред клиентите на компанията в дните след нападенията на 11 септември. В това изследване компанията определя 28-те най-тежки политически или икономически кризи през последните шест десетилетия. В 19 от 28 случая индексът Dow Jones Industrial Average е бил по-висок шест месеца след началото на кризата. Средното  шестмесечно покачване на индекса Dow след всичките 28 кризи е 2,3%.
Какъв инвестиционен урок можем да извлечем от това? Инвеститорите по принцип реагират твърде емоционално след геополитическите кризи и така увеличават възможността фондовата борса да е с ръст след шест месеца. Разбира се, трупането на пари никога няма да може да компенсира емоционалните загуби, причинени от трагедия като 11 септември. Но и прибързаните действия по отношение на инвестиционното портфолио не помагат на никого.

По „Маркет уоч“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване