09/11/12 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

“Труд”, “24 часа”, султани от Оман и Банкя – нищо общо, моля ви се

Дилян Пеевски пред премиера Борисов на трибуната на парламента, по време на парламентарен контрол. Снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Кой купува “Труд” и “24 часа”? След различни слухове и сензационни новини, избълвани в интернет, официален отговор на този въпрос още не е даден и няма да се чуе скоро. Но каквото и да съобщят официално, то няма да бъде цялата истина.

Все пак картината се изяснява. От следващите редове читателят сам може да си направи изводите не само кой как купува вестници и контролира медиите, но и в каква хватка е хваната цяла България.
Зад подготвяната сделка се очертава сянка от… султаната Оман, но цялата предварителна подготовка говори, че това е само бутафория, а реалните играчи са тук, в България.

Бойка подготовка за сделка

Някак странно големите медии мълчат по въпроса какво става с два от най-големите вестници. Преди няколко месеца шумяха за “вестникарски войни”, както ги нарекоха, но после, когато играта загрубя съвсем, млъкнаха. За повечето вестници е обяснимо. Те са част от играта. Но има и телевизии, радиостанции. Защо мълчат?

Издателите на “Труд” и “24 часа” Любомир Павлов и Огнян Донев бяха подпрени с по няколко обвинения от прокуратурата – пране на пари, укриване на данъци и др., които трудно се доказват и разследването срещу тях може да продължи години. Акциите им са блокирани от съда, не могат да се разпореждат с тях.

И двамата собственици на “Труд” и “24 часа” са с мярка за неотклонение под гаранция, Донев за 500 000 лева (рекордна за правосъдието), плюс още 50 000 лева по друго обвинение, Павлов е с гаранция за 100 000 лева плюс 50 000 лв. по друго обвинение. Изглежда добре за пред обществото – погнаха богаташите, те всички са далавераджии. Но е и удобно за сделка - продавачът е клекнал отвсякъде. И да не е искал да си продава вестниците, ще заиска сам.

Донев е председател на Съюза на работодателите в България. Самият той каза, че с такова обвинение могат да арестуват всеки бизнесмен в България, той е готов да се изправи пред всеки съд и това срещу него е клеветническа кампания.

Може ли при такъв скандал – шефът на най-голямата работодателска организация в България и собственик на най-голямата фармацевтична компания в България, същевременно акционер в два от най-големите вестници, а никой в големите медии не коментира, не търси обяснение. Задоволяват се с йезуитски премерени информации.

Вестник “Уикенд” пусна по сергиите безплатна книга “Престъпната империя” за двамата издатели на “Труд” и “24 часа” в тираж близо 200 000 броя. Такъв издателски ход е без прецедент в историята на България. Да раздават безплатно пропагандна книга по вестникарските сергии не се бяха сетили и при комунизма. Пеевски е новатор със замах. И пилее пари с широки пръсти.
И така логично се стига до най-важния въпрос –

кой седи зад всичко това?

Кой подготви почвата и кой е купувачът на издателския холдинг “Труд” и “24 часа” , че така удобно за него работят и прокуратурата и съдът?

Ето няколко факта, нека читателят сам си прави изводите. Корпоративна търговска банка седи зад медиите на Делян Пеевски - те са купени с нейни пари на кредит. Банката налива пари в каци без дъно като ТВ 7 и др. В тази банка, както е известно, са парите на най-големите държавни компании като НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, Булгаргаз и др. И тази банка е 30% собственост на някакво дружество на султаната Оман. То закупило дяловете през 2009 г.

Звучи малко странно – банката, в която седят държавните пари е с оманска собственост. Не на някой европейски фонд или банка, ами на султаната Оман. В надзорния ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване