09/12/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Пистолет, опрян в слепоочието: трети импийчмънт на Бъсеску

Зиаре.ро

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Траян Бъсеску излезе триумфиращ от първия си импийчмънт и доста посмачкан от втория. Социал-либералният съюз (СЛС) подготвя усилено трети импийчмънт, който ще бъде фатален за Траян Бъсеску.

Защо? Защото СЛС ще промени правилата. Този път не по време на играта или след края й, а преди това. Парламентаристите от СЛС са на път да приемат предложение на Постоянната избирателна служба, чрез което да се премахне изискването за кворум на референдума. Депутат от Национално-либералната партия (НЛП) която е част от управляващия СЛС-бел.ред. от своя страна също подготвя подобен закон.

“Траян Бъсеску има опрян пистолет в слепоочието от месец и половина, когато 7,4 милиона души гласуваха срещу него. Проблемът е кога сам ще натисне спусъка. Той не разбра, че румънският народ го изпрати да си върви вкъщи”, заяви за Зиаре заместник-председателят на НЛП Еуджен Николаеску.

Така е. Ако се премахне прагът от 50 процента на референдума - а всички казват, че ще бъде премахнат - Траян Бъсеску вече няма да може да се измъкне. Технически погледнато, в контекста на сондажите и това, което ни показа референдумът на 29 юли, той ще може лесно да бъде отстранен. В края на краищата, как би могъл да спечели един референдум, когато стои толкова зле в сондажите?

Може би този път няма да гласуват 7,4 милиона души срещу него, но мога да се обзаложа, че ще се намерят 6 милиона, които ще го направят. А той няма как да събере 6 милиона плюс един гласа, за да надскочи този сбор. Вярно, чудеса са се случвали и дори Бъсеску е правил няколко, но чудото си е чудо. Ако ти се получи, те канонизират, но се получава веднъж на няколкостотин години.

За СЛС не е толкова трудно да отстрани Бъсеску, ако премахне прага. Трудно е да се справи с последиците. Не заради друго, а защото може да му струва доста в сондажите, особено в перспективата на президентските избори през 2014 г. Може също да разбие на пух и прах и имиджа си в Европа и САЩ. Повече, отколкото го направи досега? Да, повече. Колкото повече време минава, толкова по-трудно става.

Вероятно СЛС ще запази оръжието на третия импийчмънт, за да държи в шах Траян Бъсеску. Ще го задейства или ако съюзът се почувства изключително силен, или ако се почувства притиснат в ъгъла от президента. Не е сигурно, че ще го използва, но е сигурно, че ще заплашва с използването му.

В какво положение е Траян Бъсеску тогава? Добро, но не твърде. Върна се в двореца Котрочени, значи се е спасил. Ако не ги прихване нещо или не се предадат изцяло на Дан Войкулеску (основател и почетен председател на Консервативната партия, подкрепящ идеята за нов опит за отстраняване на Бъсеску-бел.ред.), няма да пробват нов импийчмънт преди парламентарните избори през декември. Защото рискуват да ги загубят в момент, в който са почти спечелени.

Но Траян Бъсеску трябва да е внимателен. Тези от СЛС го мразят и нямат нужда от кой знае колко много други мотиви за импийчмънт. Колкото и малко възможно да изглежда това, то е много вероятно. Така че Бъсеску няма много неща за правене. Може да си върне някой процент в сондажите, възможно е, но никога няма да си върне достатъчно. Или да обясни на СЛС как един нов опит за отстраняване ще бъде ужасен удар за съюза. Сигурно е, че той вече няма да има такава свобода на действие. Това е, при положение, че СЛС се държи здраво.

Парадоксалното е, че СЛС от друга страна има нужда от Траян Бъсеску много повече, отколкото изглежда. От момента, в който той изчезне, СЛС ще тръгне надолу. Вече няма да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване