09/13/12 09:24
(http://radiomilena.com/)

Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този иск

Ние стриктно изпълваме всички ангажименти по договора за „Южен поток“. По АЕЦ „Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за „Белене“, ще бъде направен там. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на въпрос за иска на руската компания към българската държава, предаде Агенция “Фокус”. „Затова считам, че абсолютно вероломно – използвам тяхна терминология от време на войната – ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа”, обясни той.
„Затова аз се радвам много, че българският парламент ще проведе това разследване. Все пак – те трябва да се произнесат след три години по рамката на това споразумение. Разбирам, че им трябват експертизи, разбирам, че им трябва още време. Но след три години поне могат да се произнесат за това – правилно ли е проведен конкурсът. И тук вече тази руска фирма, заедно с тогавашните управници трябва да ни отговори.
Ние сме имали 80 процента изградена атомна централа. За нея се пуска търг, вследствие на което естествено идват само тези, които са изградили тези 80 процента. Прави се огромна далавера да зачеркнат тези 80 процента и да кажат – ама ще правим нови реактори. Затова трябват конкурси. Това е енергийната независимост. Да има конкурс да дойдат всички, които произвеждат реактори, да кандидатстват. От 80 процента готова централа, първо се договарят за 200 милиона евро да откупят тази готова централа. Впоследствие, обаче, решават, че всичко е за българска сметка. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро, каза още той.

 Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този иск

bookmark Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този искsvejo Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този искgoogle Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този искdelicious Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този искstumbleupon Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този искfacebook Премиерът Бойко Борисов: Абсолютно вероломно ни изненадаха с този искСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване