09/14/12 05:28
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Кампания днес за кръводарители, отлагат масово операции

Десетки операции в различни болници се отлагат заради липсата на кръв за преливане най-вече за групите “А” и нулева, обяви шефът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев пред bTV.

Така доц. Андреев обясни безпрецедентната кампания, която поде вчера Министерството на здравеопазването като призова вчера чрез медиите хората да дарят кръв и то най-вече тези които имат най-дефицитните кръвни групи.

По думите му няма недостиг на кръв за преливане, а има дефицит за споменатите две групи. 

„Отложили сме сърдечни операции. Десетина ставни операции в Горна баня”уточни доц. Андреев. Няма откази за операции на деца. 

От 9 до 12 часа в Министерство на здравеопазването ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване, а следобед от 13 часа пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на Българския червен кръст. Пунктове ще бъдат разкрити и в Благоевград, Кюстендил, Лом, Враца.

На ден са необходими 150 литра кръв, от които за София са 70 литра. При липса на кръв, центърът се обръща към редовни кръводарители, но в момента недостигът е голям, обясни Андреев.

The post Кампания днес за кръводарители, отлагат масово операции appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване