09/17/12 23:08
(http://www.klassa.bg/)

Испански медици прилагат нов метод за борба с инфаркта

Нова система срещу острия инфаркт на миокарда разработиха испански учени и и медици от Мрежата за сърдечно-съдови изследвания RECAVA. Целта е да бъдат изработени правила, които да са задължителни за спазване от страна на лекарите, когато се натъкнат на инфаркт. В началната фаза на инфаркта се случват близо половината от смъртните случаи. Ето защо испанските учени ще изработят пътеводител за борба с инфаркта, който конкретизира всяка стъпка в борбата с болестта. Пътеводителят е съобразен и с публикации в  The Lancet, Circulation y European Heart Journal, едно от най-авторитетните издания по кардиология. В системата на RECAVA  са обединени над 20 болнични заведения, чиято дейност координира Франсиско Фернандес Авилес от мадридската болница Грегорио Мараньон. Екипът посочва следните конкретни стъпки за борба с инфаркта.
Идеалното лечение е да бъде отворена артерията, отговорна за инфаркта, да и се постави стенд чрез така наречената първична ангиопластика. Методът е много ефикасен, но могже да се практикува само в големи болници и  добре  оборудвани  кардиологии. лВ по-голямата част от инфарктите обаче пациентът не може да бъде доставен веднага в такава болница. А ангиопластиката има смисъл в първите 90 - 120 минути от началото на инфаркта.
За случаите, когато добре оборудваната болница е далече, испанските лекари препоръчват да бъде използван медикамент, който би могъл на отвори блокираната артерия, тоест на премахне коагулиралата кръв. Методът е известен като Тромболиза и се прилага широко в испания и в най-малките болници, и в манипулационни, дори и при домашни условия.
Учените препоръчват за най-добър изход да бъде прилагана комбинирана стратегия - тромболиза и първична ангиопластика.Това ще  рече,  че когато лекарят постави диагнозата и се увери, че няма време за транспортиране до голяма болница, той веднага прилага тромболиза. Това му позволява да транспортира спокойно пациента до голямо болнично заведение в рамките от 3 до 24 часа, без да се притеснява от фатален изход. Комбинацията е била обсъждана и преди години, като американци са се противопоставили срещу нейното използване заради опасността и по-голям кръвоизлив. Но в последно време учените, са единодушни, че правилният път е точно тази комбинация.

Всичко това обачеизисква перфектна координация между институциите, които обслужват пациента. Тя е залегнала и в Пътеводителя за борба с инфаркта, изработен от испанските лекари.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване