09/17/12 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Общините спешно да си оправят обществените поръчки

Новината на румънската преса, че ЕК е замразила финансирането на страната  по четирите оперативни програми, едва ли изненада някого в северната ни съседка. Още на 3 август Брюксел предупреди Букурещ, че страната има огромни проблеми с регистрираните договори за обществените поръчки (ОП), сключени преди октомври 2011 г. Като се прибави и политическата конюнктура там, ситуацията на север от нас  изглежда напълно нормална.
Изненаданите в тази ситуация обаче  може да се окаже, че сме ние. У нас политическата ситуация не предвещава преврати, нито пък грандиозни скандали. Но затова пък България бе предупредена още на 18 юли, че има проблеми, каквито и Румъния,  с обществените си поръчки. Оттогава досега нищо съществено не се случва.  Без да броим, разбира се,   новините за финансови корекции, които  периодично се налагат от експертите на ЕК на български общини и които по размер надхвърлят годишните им бюджети. Както и предупрежденията, че от следващия програмен период може да няма финансиране поради нарушаване на процедурите. (У нас статистиката сочи, че 76% от обществените поръчки са напълно опорочени).
Вместо да оправят процедурите си да ги направят прозрачни, както и да спазват принципа на равнопоставеност,  както е в общностното законодателството, нашите кметове, които са и най-големи възложители на обществени поръчки, продължават смело да грешат и да се ослушват.  Предполага се, че го правят не от  липса на достатъчно интелигентност, а защото на ОП традиционно  се гледа като източник на бързо и лесно забогатяване по системата на комисионните. Върху общинските ръководства забележително липсва и  натиск за промяна от страна на партиите, защото е ясно, че  част от финансирането на централите идва по  линията на  комисионни от поръчки.
За да не се стига до конфузни ситуации, в които Брюксел да  принуждава страната ни да спазва общите правила като спира пари заради нарушени принципи е наложително кметовете да спрат да се ослушват. И да се постараят да направят процеса на възлагане, провеждане и контрол на обществените поръчки достатъчно прозрачен. Ако не го направят ще загубят те, бизнеса и  ние, редовите данъкоплатци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване