09/17/12 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Направихме най-лошата приватизация в цяла Европа

Два държавни фалита, югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа – всичко това постави България на опашката в ЕС, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт“, цитирано от Дойче веле.
Държавният глава е на двудневно посещение в Австрия заедно с регионалния министър Лиляна Павлова  и министъра на транспорта Ивайло Московски.
На въпроса – къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Росен Плевнелиев отговаря така: „За разлика от всички останали - старите и новите страни-членки - България преживя през последните 20 години цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 година. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда“.
Последиците от това са осезаеми и днес, продължава българският президент и посочва Чехия като успешен пример за добре извършена приватизация.
„Чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори. В България между 1990 и 1996 г. фабриките и заводите бяха „подарени“ на хора от бившата комунистическа партия, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки. Останали без международни партньори, тези предприятия не бяха в състояние да работят ефективно. Така бяха загубени цели 12 години. Едва през последните 10 години нещата потръгнаха малко - поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа“, казва Плевнелиев.
Държавният глава заявява още: „През последните три години замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите - с 20 процента“.
Българският президент в понеделник се срещна с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков“ 2.
Двамата са заявили, че България е стабилен и надежден партньор на чуждестранните инвеститори и че „тя демонстрира изключителна динамика на икономическото си развитие, от което австрийските компании печелят“.
Плевнелиев е подчертал, че сътрудничеството между България и Долна Австрия се разширява с всяка следваща година.
Австрия е вторият най-голям инвеститор в България след Холандия, а стокообменът през последните 10 години се е увеличил пет пъти. Австрийските инвестиции са умни и добре направени, е казал още Росен Плевнелиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване