09/19/12 07:49
(http://pressclub.bg)

ВАС ще усвои 600 000 лв за компетентно и прозрачно управление на административните съдилища Проектът се реализира в рамките на ОП „Административен капацитет“ Върховният административен съд (ВАС) ще усвои 600 000 лева по проект „Компетентно и прозрачно уп

Съдебна палата - сграда - София - фронт

Върховният административен съд (ВАС) ще усвои 600 000 лева по проект „Компетентно и прозрачно управление на административните съдилища в страната“ на ОП „Административен капацитет“, - стана ясно на пресконференция за представянето му. Това е вторият проект, който ВАС печели по европрограмата и е насочен към повишаване информираността, компетенциите и уменията на съдии, съдебни и административни ръководители и административните съдилища в страната. „Това е много важен за съдебната система проект. За разлика от предишния, този не цели повишаване професионалната квалификация на служителите, а развитие на управленските им умения“, каза Румяна Монова, зам. - председател на ВАС. Очакванията й са по проекта да бъдат обучени над 300 души. Досега в рамките на проекта е изготвен анализ на добрите европейски практики за управление качеството в съдебната система. „Основната цел на анализа е да се идентифицират и представят добри практики за подобряване качеството в съдебната система, в частност свързани с електронното управление, повишаване ефективността на работа на съдебната система, повишаване прозрачността на административния процес и съкращаване на административните срокове. Направени са и редица проучвания за реформите в няколко европейски страни, като докладът съдържа и практически насоки, които могат да се приложат в работата на ВАС.“, коментира Калина Денчева, представител на Сити Доминос, компанията, изготвила анализа. В разработката е представен опитът на Белгия Франция, Германия, Латвия, Испания и САЩ. По проект „Компетентно и прозрачно управление на административните съдилища в страната“ предстоят 11 обучения: - обучения на тема „Стратегическо планиране“ за административни ръководители - национално обучение на тема „Проблеми на управлението на човешките ресурси в съдебната система“ за административни ръководители - обучения за управления качеството за съдебни служители - интерактивни обучения за работа с медиите за представители на ВАС и административните съдилища Те започват през следващата седмица и ще се проведат в няколко града на страната – Варна, София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Хасково, като целта е да бъдат обхванати повече представители на съдебната система. В рамките на проекта ще се състои и кръгла маса, на която ще присъстват представители на Министерство на правосъдието, съдилища, ВАС, ВКС, както и неправителствени организации, работещи в съдебната система. Целта е обсъждане проблемите в съдебната система и нови идеи за по-добро сътрудничество. Проектът е с продължителност 12 месеца и ще приключи през януари 2013 г.
Публикувана на 09/19/12 07:49 http://pressclub.bg/institutions/20120919/news-112216
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване