09/19/12 16:32
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Депутати си поискаха образователна екскурзия за шистовия газ

Депутати от българския парламент да посетят САЩ, Полша и Румъния, за да придобият представа от технологията за добив на шистов газ.

Това предложи Диан Червенкондев от ГЕРБ – председател на временната анкетна комисия, която се занимава с въпроса “за” или “против” шистовия газ, съобщава агенция БГНЕС.

Предложението на Червенкондев беше прието с възмущение от представителите на неправителствените организации, които присъстваха на заседанието.

„Току що напуснах доста ядосан заседанието на временната комисия в Парламента, която е за шистовия газ. Щели сега да ходят на посещение в Полша и Тексас, за да видели как се развиват нещата там и да преценят какво да правят с мораториума. В същото време отказват да качат нашите аргументи, становища, доклади на сайта на комисията и явно там ще си останат само лобистките доклади на минната камара, компании и продажни наши учени, всички в посока „За“ фракинга. Май битката влиза в трети рунд, и май този път ще падне не само фракинга, ами и правителството“, коментира във Facebook природозащитникът Борислав Сандов.

Необходимо е да започнем да се запознаваме с регулаторните рамки в Европа и по света и да предложим на 41 НС конкретни текстове в нови закони и поправки в други, вече приети, твърди Чевренкондев.

Поискахме от държавите-членки на ЕС, САЩ, Канада и Украйна да ни изпратят официално техните регулаторни рамки на проучвателните и добивни работи, съобщи още Червенкондев.

Предлагам да бъде създадена работна група от народни представители и експерти, която да изготви предложение на базата на получената информация, което впоследствие да бъде обсъдено във временната комисия и внесено в пленарна зала. Работната група трябва да се запознае на място чрез посещение в Полша, където се правят проучвателни работи и добив на шистов газ, за да видим “това животно какво е”, заяви Червенкондев.

Започната е такава дейност и в нашата съседка Румъния – нека видим и да се запознаем какво де факто се прави и какво е настроението там. Възможно е да се направи и посещение в САЩ, на територията на Тексаския университет, за да имаме повече впечатления от тези технологии, добави той.

The post Депутати си поискаха образователна екскурзия за шистовия газ appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване