09/20/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Capital Economics: Съществува риск от разрастване на европейската дългова криза в Източна Европа

Все още има риск от разрастване на европейската дългова криза в Източна Европа, тъй като тя е зависима от външно кредитиране, има недостиг на заеми и високо равнище на проблемни кредити, съобщи консултантската компания Capital Economics, цитирана от агенция Блумбърг. Регионът продължава да бъде уязвим, дори след като планът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации на затруднени страни от еврозоната и решението на Управлението за федерален резерв (УФР) за трето поредно количествено смекчаване намалиха риска от „заразяване“, писа в анализ Лиза Ермоленко, която отговаря за нововъзникващите пазари в базираната в Лондон Capital Economics. Тя изрази опасения, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации просто ще забави задълбочаването на евро кризата. Ако сме прави и напрежението в еврозоната нарасне, ще стане значително по-трудно за банките в европейските страни, чиито икономики са в преход, да отложат плащането на задълженията си, посочва тя, цитирана от БТА.
Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер посочи тази седмица, че планът на ЕЦБ за изкупуване на облигации не е достатъчен за решаване на кризата. Финландският премиер Юрки Катайнен отбеляза вчера, че инвеститорите продължават да се тревожат от евентуално разпадане на валутния съюз на 17-те европейски страни.
Кредитирането в Балтийските страни и Унгария продължава да се свива, а в Полша има признаци за забавяне на кредитирането, отбелязва в анализа си още Ермоленко. Проблемните заеми представляват 18% от всички кредити в Литва, 15,9% в Румъния и 14,9% в България, посочва Capital Economics. Заемите в чуждестранна валута възлизат на 80,9 процента от всички заеми в Латвия, 73% в Литва и 64,3% в Румъния, допълва компанията. Краткосрочният външен дълг на Латвия представлява 35,7% от БВП, 25,8% от БВП на Естония и 14,6% от БВП на Унгария, според Capital Economics.
Западните банки са изтеглили 15 милиарда евро (19,5 милиарда долара) капитал от банките в региона през миналата година, а изтеглянето на средства не е намаляло след операциите на ЕЦБ за по-дългосрочно рефинансиране, започнали през декември, коментира още Ермоленко.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване