09/23/12 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции: Кризата преструктурира инвестициите у нас

-Господин Стефанов преди време БНБ обяви, че инвестициите за първото полугодие са се увеличили двойно в сравнение със същия период на миналата година, как ще коментирате този факт?
- На статистиката за инвестициите винаги трябва да се гледа малко скептично, независимо дали те рязко намаляват или се увеличават. Защото това рязко увеличаване може да не се дължи на стратегически инвестиции, а на финансови транзакции. Принципно , когато компаниите- майки изпратят на българските си клонове някакви пари, те влизат в статистиката като инвестиция. И обратно когато българските клонове връщат средства те се отчитат като отлив на инвестиции. В началото на годината една от големите фирми беше получила от Холандия 200 млн. евро и след няколко месеца ги върна обратно. Това е типичен пример за това, за което говорих досега. Тогава статистиката отчете за първото тримесечие 6-7 пъти ръст на инвестициите, на през юни те паднаха наполовина. А тогава нямаше никакви инвестиции на практика. Сега за последния месец пак имаме голям ръст на инвестициите от Холандия. Предполагам, че българският клон на някоя фирма отново е получала крупни финансовои средства от компанията-майка. Все още обаче не може да се каже дали това е с инвестиционна цел. Но все пак независимо по каква причина, е хубаво да влизат пари в страната. Просто няма лоши инвестиции.

-Как се промени структурата на инвестициите през последните години в разгара на кризата
- Наистина финансово- икономическата криза стана причина за преструктуриране на инвестициите.  До 2009 г.те са били в три основни сектора – финанси, недвижими имоти и търговия. Там са били до 90 % от чуждите вложения, докато през 2010-2012 г. те вече са насочени във всички останали сектори. Говоря за промишленост, енергетика, телекомуникации, преработваща индустрия. Обемът на инвестиции в промишлеността и енергетиката се е запазил в порядъка на между 1 млрд. – 1, 5 млрд. евро на година. Статистиката до месец юли показва, че около 75% от инвестициите за тази година – 500 - 600 млн. евро са в тези сектори. През последните две години инвестициите в недвижимост са паднали около два – три пъти от нива 300 - 400 млн. евро годишно до около 100 - 150 млн. евро годишно. Инвестициите във финанси и търговия намаляха много по-значително, дори последните две години са отчетени отрицателни стойности във финансите и то не толкова заради банките, колкото заради небанковите институции.

-В началото на лятото обявихте, че няколко германски фирми от автомобилната индустрия проявяват интерес да изградят производствени мощности у нас ?
- Този интерес остава. Оттогава имахме много срещи с техни представители. Една от тези фирми обяви, че на 28 септември имат заседание на борда на директорите, където ще бъде взето решение. Повечето от нашите източници твърдят, че България ще бъде предпочетена пред Сърбия, но официално от фирмата още нищо не са казали. От другата фирма, която се занимава с производството на автомобилни кабели казаха, че България е страната, която биха предпочели, сравнявайки ни с други две държави от региона. Но и там решението трябва да бъде одобрено от директорския борд. Това естествено може и да не стане, но консултантите и мениджърите са изразили позицията си в полза на нашата страна. Така, че всичко е въпрос на време. Очаква се през октомври инвеститор, който се занимава със споделени услуги, да започне работа с център в София, който първоначално ще осигури работни места за около 250 – 300 души. Идеята на инвестиращата фирма е във времето персоналът да бъде увеличен на 1000 души. Екипът ще развива финансово - счетоводна дейност. Този тип фирми са с основни разходи за заплати и наем.


-Какви инициативи предвиждате за рекламирането на нашата страна като инвестиционна дестинация
-Българската агенция за инвестиции ще рекламира България като място за инвестиции в осем сектора. Сред тях са  преработваща промишленост, машиностроене, електроника, електротехника, информационни технология. Привличаме инвеститорите с маркетинг, но в последните години средствата, които се отделяха за маркетинг, бяха по-скоро в посока на туризма. България от много време не беше правила  сериозна кампания, която да казва елате тук, за да развивате например химическа промишленост, машиностроене, електроника. Следващите няколко месеца имаме амбициозна програма, която е финансирана по линия на европейските фондове и ще бъдат организирани близо 20 събития в чужбина, като някой от тях ще се правят с големи международни медии.
За мен по-важно от самата рекламна кампания са конференциите и събитията, които ще се правят, защото това е една добра възможност да се доведат нови фирми и хора, които взимат решения в сферата на инвестициите. Конференциите ще се правят на места, откъдето досега не е имало много инвестиции – Китай, Корея, Япония, както и няколко събития в САЩ. Щатите са един от десетте най-големи инвеститори в България , но все още потенциалът е много голям. Надявам се, че това ще спомогне да дойдат много нови фирми, които досега не са се интересували от България. За последните две години най-големите инвестиции са от Холандия, но това е по статистически данни – от тази държава са влезли най-много пари в България, без да е задължително фирмата да е холандска. Втората държава е Австрия. Медицинският туризъм е една от сферите, които ще бъдат презентирани. В началото на октомври предстои среща в Москва, където медицинският туризъм ще бъде една от темите. Срещи по тази тема ще има в държавите от Персийския залив, където също има предвидени инициативи,които да покажат нашата страна като добро място за инвестиции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване