09/23/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Холандският посланик с лобистки натиск върху транспортното министерство

Холандски компании с усиленото лобиране на своя посланик се опитват да получат договор за извършване на услуги по търсене и спасяване, информира klassa.bg източник от транспортното министерство. Асоциацията на собствениците на корабни влекачи, доминирана от холандската „Мултрашип“ усилено атакуват ведомството на Ивайло Московски за да получат договор за т.нар. „дежурен влекач“. В същото време министерството разполага със собствени влекачи – „Перун“ и „Мизар“. В момента те са прехвърлени на ДП „Пристанищна инфраструктура“, като за да влязат отново в експлоатация са необходими възстановителни  ремонти и осигуряване на екипаж.
Основната теза на холандците е, че закупуването и ремонт на спасителни средства от българска страна ще натовари държавния бюджет. В същото време те предлагат да „усвоят“ тези средства, като  извършват дежурства с влекачи, чието основно предназначение е да извършват провлачване.
Притеснителното е, че проектът за „дежурен влекач“ се държи скрит не само от обществото, но и от морските специалисти. На специална закрита среща под патронажа на холандския посланик в началото на юни бяха допуснати само членовете на асоциацията и ръководители от ИА „Морска администрация“ и Гранична полиция, със специални условия против изнасянето на информация (срещата се проведе по правилото „Чатъм хаус“, което въвежда подобни ограничения). Екипът на „Класа“ бе любезно изгонен от секретаря на асоциацията г-н Калин Борисов, който ни обеща, че презентациите от срещата ще бъдат публикувани на страницата на сдружението. Което и до момента не е станало.
Основният проблем пред сключването на договор за „дежурен влекач“ и източването на средства от бюджета е съществуването на спасителния кораб „Перун“. Като специализиран многофункционален плавателен съд, неговото основно предназначение е търсене и спасяване и за гасене на големи морски пожари, но освен това той може да влиза в горящ разлят нефт на морската повърхност и куп други специализирани работи.  „Перун“ може да оказва помощ и на подводници, да извършва технически и водолазни работи на дълбочина до 60 метра.
В последните години бяха направени опити за тайна продажба на „Перун“, като куриозното бе, че му бе направена „оценка” за смешните 50,000 евро, а реалната му цена дори в сегашното му състояние е около десет милиона. Продажбата бе  предотвратена благодарение на варненската морска общественост и на изнесените данни за злоупотреби в медиите. Новото ръководство на транспортното министерство  направи опити да се намерят средства и „Перун“ да бъде възстановен. Въпреки това по информация на „Класа“ ремонтът е блокиран заради намесата на лоби в  транспортното министерство. По този начин се продължава с политиката на бившето ръководство на морската дейност в лицето на бившите директор Николай Апостолов и министър Петър Мутафчиев, които със своето бездействие обслужиха чужди интереси и досъсипаха спасителната дейност.
За разлика от България, където намесата на един чужда компания и нейното лоби блокира морското спасяване, в голяма част от черноморските и балтийски страни се полагат сериозни грижи по възстановяване и модернизацията на тази дейност на принципа „три в едно” (хуманитарно и търговско спасяване и ликвидация на разлят нефт) . Сред страните, които в последните 2 години въведоха в експлоатация специализирани кораби, включително и от типа на „Перун“, са Русия, Естония, Украйна, Румъния и Полша. В коментар за “Класа“ от полската морско спасителна служба се похвалиха, че от пролетта в експлоатационна служба е приет нов    специализиран спасителен кораб. Техниката е доставена по линия на европейските присъединителни фондове, като цената на един кораб е около 8 милиона евро. От тях националното съфинансиране е около  15%. Специализираният съд е третия, доставен на Полша по тази програма.
Тази година държавата бе разтресена от редица бедствия – земетресения, наводнения, пожари, атентат. Те показаха за пореден път, че държавата ни до голяма степен е неподготвена за кризисни ситуации. Нужен ли е пореден морски инцидент с жертви, за да се сетят отговорните институции, че човешкият живот е по-важен от финансовите интереси на чиновници по различни етажи на властта? Още повече, че рано или късно всеки си понася отговорността, коментираха експерти от бранша.



„Перун“ е бил използван за наркотрафик?
Двама от собствениците на скандалната „Интернет агенция“ - Валентин Михалков и Александър Александров се намират в затвора в Дубай с присъди за трафик на опиати, научи „Класа“. Фирмата с капитал от едва 5000 лева получи кораба от под наем за смешна сума, която в крайна сметка така и не плати на държавата. Тогавашният министър Мутафчив, както и шеф на „Морска администрация“ Николай Апостолов направиха всичко възможно да покричт инцидента със задържането на кораба в Дубай.
Информация за ареста и присъдите на Михалков и Александров „Класа“ получи още преди 3 години. Потвърждение така и не можахме да получим от Външно министерство и консулска служба, тъй като тя можела да се предостави само на роднини.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване