09/24/12 12:21
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ГЕРБ-ер поиска данък върху пенсиите

Депутатът на ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов предложи след падането на тавана на пенсиите те също да бъдат облагани с данък общ доход.

„Различаваме се от другите страни в Европейския съюз по два обекта на облагане – лихвите по депозитите и облагането на пенсиите. Досега аргументът ни да не облагаме пенсиите бе таванът от 700 лв. Падне ли той, ще трябва да въведем и данъка, както е в остналите страни в ЕС“, заяви Грозданов.

Депутатът на управляващите сподели вижданията си на среща в Столична община, на която бе обсъден проектът за закон за публичните финанси.

Минималната пенсия в момента е 145 лв., а ДОД е 10%. Това означава, че ако се въведе новият регламент, данъчното облагане ще „изяде“ 14,5 лв. от минималния доход на пенсионерите.

Грозданов огласи и друго предложение – да се облагат също и натрупаните лихви върху депозитите и влоговете. 

Целта на тази мярка ще бъде да се съберат приходи за планираното увеличение на пенсиите догодина.

Според Грозданов досега България не е въвела данък депозит само защото това би разкрило потребителска тайна между банките и техните клиенти.

„Това обаче си е наш проблем – на държавата. Крайно време е да се присъединим и ние към страните в Европейския съюз и влоговете да бъдат предмет на данък“, категоричен бе Грозданов.

 

Идеята за облагане на лихвите по влоговете не е нова. За първи път предложението бе направено през 2010 г. от финансовия министър Симеон Дянков като антикризисна мярка.

Промяната отпадна след редица обсъждания с организациите на работодателите и синдикатите.

The post ГЕРБ-ер поиска данък върху пенсиите appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване