09/25/12 15:41
(http://www.klassa.bg/)

Костов търси китайски инвеститори за пристанище Варна

Най-вероятно още до края на тази година Министерството на транспорта ще обяви процедура за отдаване на концесия на варненското пристанище. Това заяви във вторник във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов. Той отново напомни, че е разговарял с китайския посланик у нас Гуо Йечжоу за инвестиции във варненското пристанище и че има засилен интерес към концесионирането на порта от страна на няколко от най-големите китайски инвеститори в сектора. Костов е уведомил за разговорите и министъра на транспорта Ивайло Московски, който пък го уверил, че при първа възможност ще посети Китай за преговори на по-високо ниво.
„За Варна е изключително важно да има голям стратегически инвестиционен проект. Този проект е свързан с пристанище Варна. Веднага след ваканцията бях поканен от китайския посланик на разговор, където отново беше декларирана заинтересоваността на големите китайски фирми, като Шанхайското пристанище и други 2-3 големи фирми за проекта на варненското пристанище. Получих уверение от китайския министър, с когото се запознах, че той ще има среща в Китай с тези инвеститори. Той искрено се надява да се намери път към намиране на голям стратегически инвеститор, който да вложи около 560 млн. евро за модернизацията и разширяването на товари, за развитието на индустрията“, каза Костов.
"Перспективата за развитието на източните пристанища на ЕС се крие в икономическото развитие на страните, които се намират на Изток. Водещи в момента в развитието на глобалната икономика са Китай, Индия, Турция, Русия и Бразилия. Това са страните, които дърпат развитието на целия свят напред, което означава, че от тези страни идва икономическата активност, товарите, оборотите, ние на това разчитаме“, обясни Костов.
Лидерът на ДСБ коментира и актуални политически, като определи Движение "България за гражданите" като центристка и популистка партия, но не и дясна.
Даниел Вълчев и Меглена Кунева не могат да кажат, че няма да участват в коалиция с БСП и ДПС на Доган, защото вече са били в такава в качеството си на ключови фигури в управлението на Тройната коалиция, аргументира се той.
За ДСБ коалиция с ДПС и БСП е невъзможна, посочи Костов. Той за пореден път поиска чрез законодателни промени да се ограничи изборният туризъм и да се дадат гаранции за честни и прозрачни избори.
Бившият премиер определи като безпочвено и несериозно твърдението на президента Росен Плевнелиев, че приватизацията у нас е извършена най-лошо от цяла Европа.
„По този начин Плевнелиев реабилитира режима на Живков. Излиза, че той е оставил нещо, което е струвало 30 милиарда евро, а не фалирала държава. Държавата никога не е продавала активи в приватизацията. Тя е продавала предприятия, а те имат активи и пасиви. А пасивите са гигантски. Предприятия, чиято собственост е превърната в пасив, не могат да се подадат за 30 милиарда евро по никакъв начин", обясни Иван Костов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване